zaterdag 11 mei 2013

Notenkarameltaartjes met peer

Of ik iets wilde bakken voor een verjaardag, als cadeautje. Wel iets specialers dan simpele koekjes, kleiner dan een hele cake... Kleine taartjes zijn dan een prima optie! Ik heb een 'tartelet'-bakplaat waar ik 4 kleine taartjes in kan bakken met een doorsnee van ca. 8 cm.

In verband met weinig tijd heb ik gekozen voor een simpele bodem van bladerdeeg. Het idee fruit met karamel(saus) is afkomstig van de 'banoffee-pie' die in Amerika erg populair is. Daar wordt banaan in gebruikt. Ik koos voor peer. Ook verrijkte ik de karamel met grofgehakte gemengde noten. Ik had nog een mixje van pecan, cashew, hazelnoot en amandel; een prima combi voor deze taartjes met karamel!

Notenkarameltaartjes met peer
(4 stuks, eigen recept)


Ingrediƫnten:
- 4 plakjes bladerdeeg
- 50 gram gemengde noten (pecan, cashew, hazelnoot, amandel), grof gehakt
- 100 gr suiker
- 150 ml slagroom (kamertemperatuur)
- 30 gr roomboter
- 1 peer
- grof zeezout

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200°C graden. Laat de plakjes bladerdeeg uit de vriezer eerst 5-10 minuten ontdooien. Vet de taartvormpjes in en druk de bladerdeegplakjes licht in de vorm. Prik gaatjes in de bodems, vul vervolgens met bakpapier en bakbonen en bak de taartbodems blind in 8 minuten. Verwijder de papiertjes met bakbonen en bak in nog ongeveer 4 minuten gaar. Als de bodems alsnog omhoog gekomen zijn; gewoon platduwen.
- Doe de suiker in een koekenpan en zorg dat het gelijkmatig over de bodem verdeeld is. Laat de suiker smelten en caramelliseren op laag/middel vuur. Wanneer alle suiker is opgelost en het goudbruin is geworden, doe dan de gehakte noten erbij.
- Vervolgens de room erbij. Pas wel op want het kan spetteren!
- Roer op laag vuur alles door elkaar tot alles gemengd is. Laat langzaam weer aan de kook komen en laat ongeveer 5 minuten rustig pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en roer de boter door de caramel.
- Schil de peer, snijdt in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijdt dunne plakjes van de kwarten en bedek de bodems van de bladerdeegbakjes met peer (ongeveer 2 laagjes). Je hebt niet alle peer nodig.
- Schep met een lepel de notencaramel over de peer zodat de hele bovenkant bedekt is. Maal wat grof zeezout over de caramel (niet te veel). Laat volledig afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten