donderdag 13 maart 2014

Melktert

Een recept met Zuid-Afrikaanse roots!
Als voorbode op de reis naar Afrika die op de planning staat voor mijn vriendin, hebben we samen lekkere dingen gemaakt in de keuken!

De hoeveelheid van de vulling is eigenlijk genoeg om twee bodems mee te vullen.
Maar je kan ook de overige helft over twee schaaltjes verdelen en apart bakken (ongeveer 10 minuten langer dan de taart), heerlijk met gestoofde gedroogde vruchtenstroop! Dat recept plaats ik ook nog!

Melktert
Voor 8 personen

Ingredienten:
Bodem
- 50 gr boter
- 50 gr suiker
- 1 ei
- 150 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout

Vulling
- 500 ml melk
- 1 kaneelstokje
- 15 gr boter
- 30 gr bloem
- 125 gr suiker
- 125 ml melk
- 2 eieren
- 0,5 tl vanille essence
- kaneelpoeder

Bereidingswijze:
- Vet een vorm (ik heb een boterkoekvorm gebruikt) van ca. 23 cm doorsnee in en bebloem deze.
- Mix voor de bodem de suiker en de boter in een kom. Doe het ei erbij en mix tot een geheel.
- Zeef de bloem met bakpoeder en zout boven de kom, mix kort en kneed vervolgens met de hand tot een deeg.
- Rol het deeg tussen twee goed bestoven vellen bakpapier uit tot een lap die groot genoeg is om de vorm te bekleden en doe het deeg in de vorm. Je kan ook het deeg rechtstreeks in de vorm doen en met een natte hand goed over de vorm (met opstaande rand) verdelen. Het deeg is best plakkerig.
- Zet de vorm vervolgens 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven vast voor op 180°C graden.
- Begin ondertussen met de vulling. Breng de 500 ml melk met het kaneelstokje, boter en suiker in een pannetje aan de kook.
- Meng in een apart bakje de bloem met 65 ml (van de 125 ml) melk tot een glad papje.
- Scheidt de eieren. Doe de eiwitten in een grote kom en zet even opzij. Klop de dooiers met de andere 60 ml melk. Voeg dit toe aan de warme melk en laat zachtjes koken. Blijf goed roeren!
- Voeg het bloem/melk-papje toe en de vanille en blijf weer goed roeren tot het een wat dikkere pap wordt.
- Haal de pan van het vuur en zet opzij zodat de melkpap wat kan afkoelen.
- Haal de vorm met het deeg uit de koelkast. Bak de bodem 'blind' (met bakpapier en bakboontjes op de bodem) 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het bakpapier met bakbonen en bak vervolgens nog 5 minuten in de oven. Haal de taarbodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 175°C graden.
- Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
- Zeef de melkpap in een kom. Spatel een klein beetje van de pap door de eiwitten. Doe de eiwitten vervolgens bij de rest van de melkpap en spatel door elkaar. niet te lang, zodat de luchtigheid behouden blijft.
- Giet de vulling in de bodem (je gebruikt niet de volledige hoeveelheid). Bak de taart goudbruin en gaar in ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.
- Bestrooi voor serveren met wat kaneel.

Deze taart is heerlijk zacht van smaak met een knapperige bodem. ^-^

2 opmerkingen:

  1. Hij was lekker! Net zoals de echte Zuid-Afrikaanse! En leuk en gezellig om te maken! ^^

    BeantwoordenVerwijderen