Je kan hem natuurlijk ook naast de barbecue op tafel zetten.
Het volgende recept is een salade met aardappeltjes, knapperige groenten en een dressing met yoghurt en kruiden.Voor een lactosevrije variant kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld sojayoghurt.
Dit recept heb ik gemaakt voor een onderzoek wat ik uitvoer bij mijn studie. De deelnemers van het onderzoek werden gevraagd om tijdens de onderzoeksperiode minder eiwitten te eten. Het overgrote deel van de eiwitten die je binnenkrijgt komt van vlees, vis, vegetarische producten en noten. Ook bijvoorbeeld kaas, peulvruchten en graanproducten zoals brood en pasta bevatten relatief veel eiwitten. Het recept van de powerballs die ik plaatste past ook binnen een laag eiwit-dieet.
Deze krieltjessalade is op basis van aardappels, die bevatten niet zo veel eiwitten. Ook zit er dus geen vlees/vis/vegetarische component bij, maar onderaan heb ik een tip neergezet om dit alsnog aan je gerecht toe te voegen.
Al moet ik zeggen dat ik de salade zelf ook zonder extra vleesproduct erbij heb gegeten, en ik mistte het helemaal niet. Doordat er zo veel knapperige dingen in de salade zitten vult het goed en de dressing geeft ontzettend veel smaak.
Krieltjessalade
Voor ca. 4 personen
Ingrediƫnten
- 800 g kriel-aardappeltjes
- 6 bospeentjes (ca. 150 g)
- 2 paprika's
- 1 stengel bleekselderij
- 1 komkommer
- 1 appel
- 200 g kerstomaatjes
- 100 ml (volle) yoghurt
- 2 tl (gladde) mosterd
- 2 el mayonaise
- 1 el bieslook
- 1 tl dille
- 1 tl basilicum
- peper
Bereidingswijze
- Borstel de krieltjes schoon onder de kraan en halveer ze. Doe in een pan met een laagje water. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat ongeveer 12-15 minuten koken tot je er gemakkelijk met een vork in kan prikken.
- Giet de krieltjes af en spoel ze af onder koud water om het kookproces te stoppen en ze wat af te koelen.
- Maak de groenten en appel schoon en schil eventueel de komkommer. Snijd alles in kleine stukjes.
- Doe de krieltjes met de stukjes bospeen, paprika, bleekselderij, komkommer, appel en de kerstomaatjes in een schaal.
- Roer voor de dressing de yoghurt, mosterd, mayonaise en kruiden door elkaar. Breng eventueel wat extra op smaak met wat peper.
- Schep de dressing door de aardappeltjes en groenten heen.
Serveer de salade met in blokjes gesneden gerookte kip, salami of kaas.
Voedingswaarde:
|
Per persoon:
|
Inclusief 100 g gerookte
kip pp:
|
Energie in kcal (kJ)
|
315/1318
|
441/1845
|
Koolhydraten (g)
|
47.0
|
51.0
|
Vetten (g)
|
9.5
|
14.5
|
waarvan verzadigd (g)
|
1.7
|
1.7
|
Eiwitten (g)
|
6.6
|
22.6
|
Vezels (g)
|
7.0
|
7.2
|
Zout (g)
|
0.3
|
2.7
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten