Traditiegetrouw werden er in de Keukensprookjeskeuken weer een boel oliebollen gebakken!
Net als vorig jaar, zijn er twee nieuwe bollen gemaakt (oorspronkelijk was het 1 nieuwe smaak per jaar). Van beide nieuwe oliebolrecepten heb ik hier de lactosevrije variant opgeschreven, maar als je daar geen rekening mee hoeft te houden kan je ook gewone melk gebruiken in het recept.
Hier heb ik ook nog twee recepten staan voor appel/kaneel en banaan/rozijnen bollen.
Vooral belangrijk bij het bakken is dat de olie de juiste temperatuur heeft, zodat de bollen goed gaar worden zonder dat ze zich volzuigen met olie. Als je een losse keukenthermometer hebt, kan ik je aanraden om deze te gebruiken en hem tijdens het bakken in de olie te hangen. Ik heb (bij onze frituurpan tenminste) de ervaring dat de temperatuurmeter niet goed werkt. Hij meet op 1 punt in de olie, terwijl de temperatuur aan de andere kant van de pan een stuk lager ligt. Ook is deze sensor niet zo gevoelig (bij onze pan dus), hij geeft pas feedback aan het verwarmingselement wanneer de temperatuur zo'n 15-20ºC graden lager ligt dan de ingestelde temperatuur. Door het zelf te meten kan je in de gaten houden wanneer je even moet wachten met het in de olie leggen van de volgende deegbolletjes, tot de olie weer op temperatuur is.
En als laatste tip; met kleinere bolletjes kun je meer eten en genieten van alle verschillende smaakjes ;).
Jarenlang heb ik me geweerd tegen het idee van een hartige oliebol. Tot ik vorig jaar bij de Sligro een pizza-oliebolletje proefde. Die smaakte eigenlijk best goed! Hoewel hij wel errug aan de zoute kant was. Op het moment dat ik die bol proefde, had ik voor de jaarwisseling 2015-2016 al een nieuwe smaken in de planning staan. Dat waren de stoofpeertjes en bosbessenbollen geworden. Dus ik schoof het idee gewoon een jaartje op!
Twaalf maanden later heb ik er een Bruschettabol van gemaakt :). Dit om de kaas (wat natuurlijk erbij hoort in een pizzabol) er uit te kunnen laten zodat de bollen ook geschikt zijn voor mensen met een lactose-intolerantie. In de bollen heb ik behalve kruiden ook zongedroogde tomaatjes en wat gesnipperde ui gedaan.
Het moment dat de eerste bruschettabol in de frituurpan lag riep ik "Wooow, dat ruikt superlekker!". Iedereen was meteen verkocht want de schaal was letterlijk binnen een mum van tijd leeg.
Het deeg was iets minder nat dan gewoon oliebollendeeg. Ik maakte er ook best wel kleine bolletjes van. Het waren eigenlijk een soort minipizzabroodjes. Als er genoeg animo voor is om deze oliebolvariant volgend jaar nog eens te maken, ga ik eens kijken of ik het recept wellicht nog kan verbeteren ;).
Bruschettabollen
Voor ongeveer 15-20 bolletjes
Ingredienten:
- 265 g bloem
- 1/2 zakje instantgist (ongeveer 3 a 4 gram)
- 1 tl suiker
- Gedroogde kruiden: 2 tl oregano, 2 tl basilicum, 2 tl bieslook, 2 tl peterselie, 1 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl gerookte paprikapoeder, 1 tl rozemarijn, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl (grof zee)zout
- 100 g gewelde zongedroogde tomaten
- 40 g fijn gesnipperde ui (ongeveer een halve ui)
- 150 ml lauwwarme lactosevrije melk
- 1 ei
Bereidingswijze:
- Wel de zongedroogde tomaten in (ca. 2/3) warm water met (ca. 1/3) azijn. Minstens 30 minuten, liefst een uur.
- Meng de bloem, gist, suiker en kruiden in een kom.
- Knijp de stukjes gedroogde tomaat een beetje uit en hak of snijd ze fijn. Snipper de ui en voeg de ui en tomaatjes toe aan de kom.
- Voeg de melk en het ei ook toe.
- Mix met een mixer met deeghaken het geheel in ongeveer 5-8 minuten tot een deeg.
- Dek af met plasticfolie en laat op een warme plek (bijvoorbeeld op de verwarming) rijzen tot het volume tenminste verdubbeld is (Mijn deeg heeft vanwege het bakken van alle andere oliebollen ongeveer 4,5 uur de tijd gekregen om te rijzen).
- Maak met twee lepels kleine bolletjes en laat ze aan alle kanten goudbruin en gaar worden in voorverwarmde olie van 180ºC.
- Schep de bolletjes met een schuimspaan uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier.
Op verzoek heb ik ook (lactosevrije) Berlinerbolletjes gemaakt. Het recept hiervoor heb ik aangepast van een recept uit een Duits receptentijdschrift (Landgenuss, Spezial 3/16).
Berliner bollen
Voor ongeveer 20-25 bollen
Ingredienten:
- 500 g bloem
- Rasp van 1/2 citroen
- 1 zakje instant gist (7 g)
- snufje zout
- 40 g rietsuiker
- 125 ml lauwwarme lactosevrije melk
- 100 g plantaardige harde boter (lactosevrij), op kamertemperatuur
- 2 eieren
- Witte basterdsuiker
- Aardbeienjam (minder suiker)
Bereidingswijze:
- Doe de bloem in een kom met de citroenrasp, gist, suiker en zout. Meng door elkaar.
- Voeg de melk, zachte boter en eieren toe en mix met een mixer met deeghaken tot een soepele deegbal.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat op een warme plek (zoals de verwarming), ongeveer 2 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm kleine bolletjes van het gerezen deeg. Plaats ze op de bakplaat met minstens 3 cm tussenruimte.
- Dek de bolletjes weer af en laat op een warme plek nog een uur rijzen.
- Schep de balletjes voorzichtig in voorverwarmde olie van ongeveer 170ºC en bak aan beide zijden goudbruin.
- Laat kort even uitlekken op keukenpapier. Rol de gebakken bolletjes vervolgens door de basterdsuiker en laat ze daarna wat verder afkoelen.
- Maak met een mesje een kleine inkeping in de zijkant van de bollen en spuit met behulp van een spuitzak wat jam in elke bol.
Ik hoop dat jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling hebben (gehad)!
Heb je nog oliebollen over? Acht tot tien minuten in een ovenschaal in een voorverwarmde oven op 160ºC en ze zijn weer lekker warm en knapperig aan de buitenkant!
Eet smakelijk!
lekker!!! Heerlijk genieten na een hele middag in de keuken te hebben gestaan :P
BeantwoordenVerwijderen