Het is al weer bijna Pasen. De winkels en supermarkten hebben al ruime tijd geleden voorbereidingen getroffen voor dit feest. Ze proberen de consumenten steeds vroeger te verleiden met chocolade-paaseitjes :P (net als de kruidnoten met Sinterklaas). Kon jij het weerstaan om de paaseitjes al vroeg in huis te halen (of niet open te maken)?
Bij de Albert Heijn kan je dit jaar naast de standaard paaseitjes van massieve chocolade of met praliné-vulling, ook nieuwe smaken vinden.
Ze hadden een variant gemaakt van zowel puur, melk als witte chocolade. Toen ik deze paaseitjes in de winkel tegenkwam, zag ik alleen de pure en melk met de smaken mango/rode chili en kaneel/bloedsinaasappel als vulling. Ik heb van deze paaseitjes wel van elk een zakje meegenomen om uit te proberen, want mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt.
Er is als derde ook nog een wit paaseitje met een yoghurt/zwarte bes-vulling, maar deze heb ik dus niet geproefd.
Productreview van twee soorten AH Excellent Paaseitjes.
Wat is het?
Gevulde chocolaatjes in de vorm van een eitje met een 'duo-vulling'. De twee smaken vulling zijn verdeeld over de twee helften van het eitje, de smaken mengen zich dus pas in je mond.
- Melkchocolade met kaneelvulling en bloedsinaasappelvulling.
- Pure chocolade met mangovulling en chilismaakvulling.
Een zakje bevat 16 paaseitjes en weegt 195 gram. Een paaseitje is ongeveer 3,5cm lang (ca. 2,5cm breed), dat is iets groter dan een gemiddeld klein paaseitje.
Ingrediënten:
Kaneel/bloedsinaasappel: suiker, 22% kaneelvulling (suiker, plantaardige vetten, weipoeder, volle melkpoeder, rietsuiker, natuurlijk kaneelaroma, kaneel, emulgator (sojalecithine)), 16% bloedsinaasappelvulling (suiker, glucosestroop, volle melkpoeder, cacaoboter, 0,3% bloedsinaasappelpoeder, aardbeienpoeder, 0,1% alcohol, verdikkingsmiddelen (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, xanthaangom), maltodextrine, natuurlijk sinaasappelaroma, natuurlijk vanillearoma, emulgator (sojalecithine)), cacaoboter, volle melkpoeder, cacaomassa, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma.
Mango/rode chili: cacaomassa, suiker, 16% mangovulling (suiker, glucosestroop, 1% mangopuree, volle melkpoeder, cacaoboter, invertsuikerstroop, limoensap, 0,1% alcohol, verdikkingsmiddelen (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, xanthaangom), natuurlijk vanillearoma, natuurlijk aroma, emulgator (sojalecithine), kleurstof (caroteen)), 16% chilismaakvulling (plantaardig vet, suiker, magere melkpoeder, cacaomassa, volle melkpoeder, melkeiwit, dextrose, aroma, natuurlijk aroma, emulgator (sojalecithine), antioxidant (E306)), cacaoboter, emulgator (sojalecithine).
De gebruikte cacao is 100% UTZ Certified.
Voedingswaarde per 100 gr:
Kaneel/bloedsinaasappel:
Energie: 2195 Kj/ 525 Kcal,
Vet: 29g,
Koolhydraten: 60g,
Voedingsvezels: 1,5g,
Eiwit: 4,5g
Natrium:0,14g (toegevoegd zout: 0 g)
Mango/rode chili:
Energie: 2155 Kj/ 515 Kcal,
Vet: 31g,
Koolhydraten: 52g,
Voedingsvezels: 6,0g,
Eiwit: 4,5g
Natrium:0,05g (toegevoegd zout: 0 g)
Waar te koop?
Te koop bij de Albert Heijn.
De zakjes kosten €3,49 per stuk.
Hoe smaakt het?
Zoals ik al hierboven schreef, zijn de twee smaken in een paaseitje apart; elk verdeeld over een half eitje. Dat kan je ook al zien op het plaatje op de verpakking. De smaken mengen zich in je mond.
Het ziet er best grappig uit als je je eitje doorbijt en twee kleuren ziet (vooral bij de mango/chili). En waarschijnlijk is deze methode ook bij de productie makkelijker omdat ze twee helften apart gemaakt worden en vervolgens op elkaar geplakt (denk ik).
De twee smaken in het kaneel/bloedsinaasappel-eitje zijn qua kleur minder goed te onderscheiden dan de mango/chili. De structuur is wel een beetje anders. De kaneelvulling is een stevige crèmevulling met kaneelsmaak. Geen echte pure kaneelsmaak, maar romiger door de melk. De bloedsinaasappelvulling heeft een iets zachtere fondantachtige structuur. Proef je hem apart, dan proef je de sinaasappel wel. Maar de smaak valt een beetje weg tegen de chocolade en kaneel als je het eitje in een keer in je mond stopt.
De mangohelft in het pure chocolade-eitje heeft best een vloeibare structuur; zacht en crème-ig. De rode chilismaak hebben ze verstopt in chocoladepraliné. Je proeft de chili dus niet, maar je voelt wel een lichte na-tinteling in je mond. Deze is heel subtiel, dus zelfs als je niet van pittig houdt, is dit een veilig eitje om te eten.
Bij de kaneel/bloedsinaasappeleitjesproef je vooral de kaneel en bij de mango/chili vooral de mango. Dit zijn ook de smaken die met de grootste letters op de verpakking geschreven staan, dus dat hebben ze prima gedaan.
Wat vind ik ervan?
Lekker :P. Wel hebben deze paaseitjes een hele lange ingrediëntenlijst. Wat me opviel bij de bloedsinaasappelvulling was dat er maar 0,3% bloedsinaasappel inzit, en daarnaast aardbeipoeder en ook alcohol! Er zit ook extra sinaasappelaroma in. Misschien hadden ze in plaats van aardbeipoeder extra bloedsinaasappel er in kunnen stoppen. Of gewone sinaasappel, volgens mij is niet zo veel verschil in smaak met gewone sinaasappel.
Ook in de mangovulling zit alcohol, en ook caroteen voor de extra gele kleur. In de 'chili'-laag zit geen echte rode peper. Maar dat verwachtte ik eigenlijk al omdat er op de verpakking 'chilismaakvulling' staat. Geen probleem, want ze hebben de lichte pittigheid toch in de praline weten te krijgen.
Het zijn wel bijzondere paaseitjes om op tafel te zetten. Vooral als je weet welke smaken er in zitten (even de vele extra ingrediënten achterwege gelaten). Als je dit echter niet weet, dan proef je dus vooral de hoofdsmaken van de eitjes. Bijt je het paaseitje eerst half door, dan zie je natuurlijk wel dat er twee smaken in de chocolade verstopt zitten.
Lekker zijn ze wel en ze komen ook bij ons op tafel deze paasdagen (we hebben deze paaseitjes nu toch in huis :P), maar naar mijn mening klinken ze net iets culinairder dan dat ze smaken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten