zaterdag 28 mei 2016

Powerballs! In 2 smaken

Bij de nieuwe Hema-wedstrijd ben ik helaas niet doorgegaan. Maar dat snap ik wel, want het exemplaar wat ik meebracht naar de proeverij, daar schortte nog wel wat aan. Maar wat wel leuk is, is dan is gecomplimenteerd werd met de smaken van de taart. Ook kreeg ik wat technische tips mee van een van de jury-patissiers, dus ik kan de taart nog perfectioneren :).

En dan nu het recept (of eigenlijk recepten) van vandaag!
Powerballs! De naam is eigenlijk in een opwelling gegeven, maar het klinkt wel leuk toch!
Het basisingrediënt voor deze balletjes is gedroogd fruit. Verder zitten de balletjes boordevol vezels en zijn ze ook noten-, ei-, lactose- en glutenvrij.
In één van de smaken heb ik stemgember gebruikt, dit zijn bolletjes gember in suikersiroop. Alleen de bolletjes gember worden gebruikt in het recept, maar er komt natuurlijk wel wat van de siroop mee. Bij de variant zonder gember is helemaal geen extra suiker toegevoegd. Het gedroogde fruit is al zoet van zichzelf!


Een ander voordeel van dit recept is dat je geen oven nodig hebt. Wèl heb je een blender (of keukenmachine) nodig. En het bereiden kost ook niet zo veel tijd. Het is alleen maar blenden en balletjes maken :D.

Ik heb dus twee verschillende smaken balletjes; één variant met gedroogde abrikozen, cranberries en gember. Deze variant is door mijn ouders al als favoriet bestempeld!
De andere variant is gemaakt met tutti frutti (dus gedroogde pruimen, appelschijven, peer, gedroogde abrikozen) en rozijnen. Deze is ook heel lekker!

Powerballs - Abrikozen/gember
voor ca. 48 balletjes
Ingrediënten
- 100 g gedroogde cranberries
- 200 g gedroogde abrikozen
- 100 g gedroogde dadels
- 16 g stemgember (2 bolletjes)
- 30 g aardappelzetmeel + extra

Bereidingswijze
- Doe alle ingredienten in de blender of keukenmachine.
- Laat de blender draaien tot zich een samenhangende massa vormt (dit is al binnen enkele seconden, afhankelijk van je blender).
- Stort de massa op een vel bakpapier.
- Druk plat en leg eventueel een halfuurtje in de koelkast om het plakken iets te verminderen, of verwerk meteen tot balletjes.
- Be’bloem’ je handen met aardappelzetmeel en vorm balletjes.

Powerballs - Tutti Frutti/rozijn
voor ca. 48 balletjes


Ingrediënten
- 375 g tutti frutti
- 100 g rozijnen
- 1 tl kaneel
- 15 g aardappelzetmeel + extra

Bereidingswijze
- Doe alle ingredienten in de blender of keukenmachine.
- Laat de blender draaien tot zich een samenhangende massa vormt (dit is al binnen enkele seconden, afhankelijk van je blender).
- Stort de massa op een vel bakpapier.
- Druk plat en leg eventueel een halfuurtje in de koelkast om het plakken iets te verminderen, of verwerk meteen tot balletjes.
- Be’bloem’ je handen met aardappelzetmeel en vorm balletjes.

Eet smakelijk!
Deze balletjes kunnen gewoon buiten de koelkast bewaard worden.

Vorig jaar heb ik ook een recept gemaakt met gedroogd fruit, hier zaten ook amandelen in verwerkt.
Voor de volgende post heb ik nog een variant met vijgen, walnoten en citroen! Dat recept komt er dus binnenkort aan ;).

2 opmerkingen:

  1. Als ik, als dropjesliefhebber, zou moeten kiezen tussen een dropje en één van deze powerballs, dan zou ik de powerballs nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De hele bak is leeg gegaan tijdens mijn verblijf bij opa en oma! Oma vond de donkere balletjes het lekkerst. Zelf vind ik die met gember en cranberries een hele bijzondere smaak hebben!
    Het zijn echt ideale tussendoortjes :)

    P.S. de rest van mijn familieleden was wat sceptisch (ik had de powerballs in een boterhamzakje gedaan dat enigszins geplet in mijn jaszak had gezeten, dus ik vergeef het ze).

    BeantwoordenVerwijderen