woensdag 22 januari 2014

No waste: Aardappelschillen'chips'

Voedselverspilling tegengaan. Er is de laatste tijd veel over te horen, maar eigenlijk is het natuurlijk van alle tijden.
De handigste tips zijn natuurlijk om te proberen 'op maat' te koken; dus niet te weinig en niet te veel voor het aantal eters aan tafel. Dit is natuurlijk wel een beetje 'tricky' want de ene dag heb je misschien wat meer honger dan de andere dag. En hier geldt ook dat oefening kunst baart. Ik kook zelf al een hele poos, soms gaan de pannen precies leeg, maar net zo vaak houd ik ook restjes over.
Ik bewaar deze restjes in afgesloten bakjes in de koelkast. Binnen 1-3 dagen zijn ze bij mij verwerkt in of tot een nieuw gerecht.
Vooral roerbakgerechten, quiches, ovenschotels en gevulde soep lenen zich goed om restjes op te maken.

Maar voor minder afval heb ik nog een leuke tip. De meeste mensen is het waarschijnlijk wel al eens ter ore gekomen dat de meeste vitaminen vlak onder de schil zitten. Bij fruit, maar ook bij aardappels. Als je ze schilt, gooi je dit weg. Maar de schillen zijn ook prima te eten.
Aardappels worden, vooral in Nederland, van oudsher geschild gekookt. Maar je kan ook de schil er om laten. Schrob de aardappels wel goed schoon vantevoren. Krieltjes (die niet kant-en-klaar geschild in een vacuĆ¼m zakje uit de koeling komen) zijn erg smakelijk om in de schil te koken of te bakken. Bij gepofte aardappels of 'Hasselback' aardappels (de aardappel krijgt dan aan de bovenkant meerdere inkepingen waar vervolgens iets tussen kan worden gestopt zoals bacon, knoflook of boter, en dan gebakken in de oven.) blijft de schil ook om de aardappel heen.
Wil je toch liever gekookte aardappels zonder schil? Schrob toch de aardappels vantevoren! Schep de schillen om met wat olie, bestrooi met zout en bak ze knapperig in de oven. Dit kan je meteen als bijgerecht of voorafje serveren.


Deze aardappels van deze aardappelschil'chips' heb ik met een mesje geschild. Maar met een dunschiller worden de schillen wat gelijkmatiger van dikte (wat dunner dan deze) en ook wat knapperiger in de oven. Je zult zien dat sommige schillen ook poffen!

1 opmerking:

  1. Oooh klinkt lekker :) Ik had laatst aardappelchips (van de geschilde aardappels in plakjes gesneden) in de koekenpan gemaakt.
    Morgen wilde ik aardperen gaan koken, maar die schil haal ik er ook vanaf. Kan ik ook wel chips van maken denk ik...

    BeantwoordenVerwijderen