zaterdag 24 mei 2014

Chocolade + water = mousse

Als je chocolade au bain marie opwarmt, NOOIT water erbij laten komen want dan gaat je chocolade klonteren en kun je alles weggooien. Toch?
Maar afgelopen weekend kwam ik iets heel anders tegen, en ik was toch wel zo nieuwsgierig dat ik het wel uit wilde proberen!

Misschien heb je de naam Heston Blumenthal wel eens gehoord. Vooral als je Masterchef Australia volgt heb je hem al vaker voorbij zien komen met zijn onmisbare tank stikstof!
Heston Blumenthal is een topchef op het gebied van moleculair koken. Vandaar dat hij voor dit recept, 'Chocolate Chantilly', zijn inspiratie haalt bij een Franse chemist genaamd Hervé This. Hij ontdekte dat als je chocolade in water smelt en vervolgens koelt terwijl je heel hard klopt met een garde, wèl een gladde substantie krijgt.


Als je kijkt naar de ingredienten van (pure) chocolade zie je dat er suiker, cacaomassa (cacaopoeder en cacaoboter), cacaoboter en emulgator in zit. (Bij melkchocolade ook nog melkpoeder, en witte chocolade bevat alleen geen cacaomassa.)
Emulgatoren zijn stoffen die gebruikt worden om, simpel gezegd, water en vette stoffen met elkaar te kunnen mengen. Vetten en water stoten elkaar van nature af. De emulgator plakt zichzelf rondom de vettige deeltjes en steekt een 'staartje' naar buiten dat wel met de waterdeeltje bindt.
Bij voedingsmiddelen wordt vaak de emulgator lecithine gebruikt, meestal is dat sojalecithine. Bijvoorbeeld in brood en gebak om het 'vochtig' te houden, of in smeerbare margarine.
Lecithine komt voor in de natuur, en de veelgebruikte sojalecithine wordt dus verkregen uit soja. Maar ook eidooiers bevatten veel lecithine.

Bij het maken van chocolade wordt lecithine gebruikt om te zorgen dat de chocolade een mooie homogene structuur krijgt. De lecithine gaat om de suiker- en cacaopoederdeeltjes (en evt ook melkpoeder-) zitten zodat ze goed binden met de cacaoboter. Dit verbeterd ook meteen de structuur en vloeibaarheid van de chocolade.


Maargoed, hoe kan dat dan met die chocolademousse?
De scheikundige theorie hierachter is dat je door het kloppen de waterdeeltjes (die normaalgesproken niet goed mengen met de vettige bestanddelen (cacaoboter) van de chocolade) heel klein maakt. De lecithine die aanwezig is uit de gesmolten chocolade, gaat om die waterdruppeltjes heenzitten waardoor je toch een stabiele consistentie krijgt.

Ik heb het natuurlijk uitgeprobeerd! Veel heb je niet nodig: chocolade, water, een pannetje, een kom op een bak ijs, en een garde natuurlijk.

Chocolademousse
(voor ca. 4 porties)

Ingrediënten:
- 350 gr chocolade
- 270 gr water
(Wil je iets minder maken? Gewoon bovenstaande hoeveelheden halveren!)

Bereidingswijze:
- Vul een schaal met ijsklontjes en zet hier een kom in.
- Hak de chocolade en doe dit samen met het water in een pannetje. Verwarm het rustig en roer met je garde.
- Als alle chocolade gesmolten is giet je het over in de kom op het ijs. Klop krachtig met je garde tot de chocolade de consistentie krijg van dikke/lobbige slagroom.
- Verdeel de chocolade over schaaltjes/glazen/kommetjes en zet in de koelkast om op te stijven.

Stop met kloppen als de chocolade de juiste consistentie heeft bereikt. Klop niet te lang door want dan wordt het korrelig. Als dat gebeurt verwarm je de chocolade opnieuw en volg je de stappen van de bereidingswijze nog een keer.

In deze video kan je Heston Blumenthal de mousse zien maken. Je kan hier ook goed zien naar welke dikte de chocolade ongeveer moet.

Je kan vervolgens ook gaan variëren door extra smaakjes toe te voegen. Maar zorg wel dat de verhouding vloeistof-chocolade hetzelfde blijft. Wil je bijvoorbeeld 2 eetlepels (ca. 30 ml) amaretto toevoegen voor een amaretto-chocolademousse, laat dan 30 ml water weg.

En laatste tip: Gebruik goede kwaliteit chocolade! Want die proef je ;).

2 opmerkingen:

  1. Hoi! Weten jullie ook of dit werkt met chocolade waar geen emulgator in zit??

    Hartelijke groet,

    Malou

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Malou!
      Waarschijnlijk niet, want het vet van de cacaoboter mengt zonder emulgator niet met water.
      Vanwaar je vraag? Heb je een chocolade zonder emulgator, of kan je misschien niet tegen soja? Want daar is eventueel wel wat op te bedenken!
      Groetjes,
      Honeybird

      Verwijderen