vrijdag 2 maart 2012

Soepgroenten

Soep is erg lekker als avondmaaltijd, met stokbrood vers uit de oven, en kaas, kruidenboter en salades erbij op tafel. Je kan natuurlijk kant-en-klare soep uit blik of zak nemen, dat is snel klaar. Maar zelfgemaakte soep is nog veel lekkerder!
In de supermarkt zijn zakken met ingevroren soepgroenten te koop. Maar mijn ervaring is, dat die eigenlijk al best een beetje muf ruiken en je qua smaak de verschillende groenten eigenlijk niet meer van elkaar kun onderscheiden.

Maar om nu elke keer zo veel groenten nog te gaan snijden, terwijl soep juist een 'makkelijke' avondmaaltijd is? Daarom hebben we zelf zakjes soepgroenten gemaakt! Verser kun je het niet krijgen (behalve als je zelf een groentetuintje hebt), omdat ze direct na het snijden de diepvries in gaan. Hierdoor heb je het meeste smaak en vitaminebehoud. Rauw ingevroren en snel uit de vriezer gevist om soep van te maken. De groenten hoeven vantevoren niet geblancheerd te worden, omdat ze in de soep al gekookt worden.

Hier de ingrediënten en bereiding voor ca. 3 kilo soepgroenten. De smaken zijn in balans en worden niet overheerst door één soort groente. Vries in porties in.
Natuurlijk kun je ook andere groenten gebruiken of toevoegen, maar dit zijn de standaard 'boerensoepgroenten'.

Boerensoepgroenten

Ingrediënten:
- 1 bloemkool
- 1 bos selderij
- 3 preien
- 3 winterpenen
- 1 knolselderij
- 1 bosje verse peterselie
- 1 bosje verse kervel

Bereiding:
- Was alle groenten, schil indien nodig, en snijdt ze in kleine stukjes. Houd hierbij rekening met het feit dat je het met een lepel eet, maak dus niet te grote stukken. Liever wat kleinere blokjes wortel en knolsederij.
- Doe alle groenten bij elkaar in een grote bak (een teiltje bijvoorbeeld). Was de verse kruiden en knip deze boven de bak met groenten klein. Hussel alles goed door elkaar met je hand (dat gaat het makkelijkst).
- Vul vervolgens diepvrieszakjes met de groentenmix (± 500 gram per zakje, of 250 gram, ligt eraan voor hoeveel personen je de soep meestal gaat maken). Sluit de zakjes (bijvoorbeeld met een sluitclip), label ze met inhoud, gewicht en datum, en leg ze in de vriezer. Klaar voor gebruik!

3 opmerkingen:

 1. Ik woon in Rusland en het is in mijn woonplaats onmogelijk om prei te kopen. Wat kan eventueel als vervanger dienen voor dit ingredient ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mathieu,
   Prei heeft een ui-achtige smaak, maar net iets milder en knoflook-achtiger dan een ui. Dat is niet verwonderlijk, omdat de prei net als ui en knoflook tot de look-familie behoort.
   Je kan de prei qua smaak dus vervangen met groenten uit dezelfde familie. Bosui/lente-ui is het kleine broertje van de prei, maar als dat ook niet voorhanden is zou ik kiezen voor gewone ui. Omdat de smaak wat scherper is dan prei, kan je denk ik met twee middelgrote uien in dit recept wel vooruit. Je kan eventueel ook wat knoflook toevoegen (alle smaken worden wat minder intens door het koken).
   Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt :)
   Succes en eet smakelijk!

   Verwijderen
 2. Ikzelf vries soepgroenten ook altijd in een grote zak in, dan neem ik eruit wat ik nodig heb.
  De kleine zakjes doe ik bij elkaar in een grote zak, zodat ze niet overal in de vriezer belanden.

  BeantwoordenVerwijderen