zondag 8 mei 2016

Banketbakkersroom

Een klassieker. Banketbakkersroom wordt vaak gebruikt in tompouzen, éclairs of als taartvulling bij vruchtentaart. Deze room vindt je altijd terug onder de aardbeien, bosbessen of gemengde vruchten in je roomvlaai :). Het is eigenlijk gewoon verse vanillepudding met slagroom.


Het is heel gemakkelijk om een pakje banketbakkersroom-mix te gebruiken. Dat is hartstikke snel klaar!
Toch is het eindresultaat over het algemeen niet om over naar huis te schrijven. De textuur is vaak erg dik en gelei-achtig, en een plastic-achtige smaak of nasmaak is meestal ook te bespeuren.
Zelf maken kost wel even wat moeite, maar het smaakt wel lekker!

Onderstaand recept geeft een heerlijk romige, niet al te zoete vanilleroom.
Je kan het gebruiken als onderdeel van een recept, maar ook dessert met wat fruit.

Banketbakkersroom

Ingrediënten
- 3 eidooiers
- 50 g + 15 g suiker
- 25 g maizena
- 350 ml melk
- Vanille-essence of een vers vanille-stokje
- 15 g ongezouten roomboter
- 200 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker of 1 el kristalsuiker


Bereidingswijze
- Doe de eidooiers met 50 gram suiker, de maizena en een scheutje melk in een kommetje. Doe de rest van de melk en suiker samen met de vanille in een pannetje en breng dit net niet aan de kook.
Gebruik je een vanillestokje in je recept, snijdt deze dan over de lengte doormidden, schraap de vanille er uit en doe dit samen met het stokje zelf bij de melk in de pan.
- Klop de eidooiers goed los met een garde tot de suiker en maizena volledig erdoor gemengd zijn.
- Vis indien nodig het vanille-peultje uit de melk.
- Schenk een klein deel van de warme melk bij het eidooiermengsel, maar blijf ondertussen goed roeren met je garde zodat je geen roerei krijgt! (Dat smaakt echt niet lekker!)
- Doe dit vervolgens terug in de pan bij de rest van de melk en verwarm, terwijl je met de garde blijft roeren, tot de pudding is ingedikt.
- Haal de pan van het vuur. Roer de roomboter erdoor (het kan ook zonder roomboter, maar het draagt wel bij aan de zachte, romige textuur), tot deze volledig is opgenomen.
- Schenk de pudding (door een zeef) in een kom, en dek af met plasticfolie. Duw de folie op de pudding om velvorming te voorkomen. Laat de pudding volledig afkoelen.
- Klop de slagroom nèt stijf met de (vanille)suiker.
- Duw (als je dit nog niet gedaan had) de afgekoelde pudding door een zeef boven de slagroom. Spatel of roer de pudding door de slagroom tot het volledig gemengd is. Doe dit rustig zodat je niet alle lucht er uit roert.
- De banketbakkersroom is nu klaar voor gebruik!
Bewaar het afgedekt in de koelkast.

Eiwitten over? Dan kan je kokostoefjes maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten