zondag 4 juni 2017

Kersenkruimelvlaaitjes

Kleine taartjes zijn eigenlijk veel schattiger en stiekem ook makkelijker om te eten dan de grote exemplaren. Je hebt geen vorkje meer nodig! Hoewel, over knoeien kan er nog wel gediscussieerd kan worden, want bijvoorbeeld de kleine aardbeienvlaaitjes die je in de zomer wel eens tegenkomt (met een bodem van gesuikerd bladerdeeg, volgestopt met roomvulling en bedekt met aardbeien en wat gelei voor de glans), die zijn niet zo makkelijk netjes te eten zonder vorkje!

De kleine vlaaitjes die ik heb gemaakt zijn wel zo uit de hand te eten. En dat was ook goed te merken! Omdat ik maar één bakvorm heb waarin ik kleine tarteletjes kan maken, met een totaal van vier per keer, heb ik er wel een paar uur over gedaan om alle veertien taartjes uiteindelijk bij elkaar te krijgen. Ondertussen werd er al flink jacht gemaakt op de vlaaitjes. Gelukkig kon ik nog net eerst foto's maken, maar daarna gingen ze als een razende op!


Ik heb kleine vlaaitjes gemaakt, maar met deze hoeveel zou je kunnen proberen om er een of twee grotere versies uit te krijgen.

Kersenkruimelvlaaitjes
Voor 14 kleine vlaaitjes

Ingrediënten
- 475 g bloem
- 200 g suiker
- Snufje zout
- 300 g roomboter
- 700 g kersen in pot
- 30 g maizena
- 60 g suiker
- 1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze
- Maak van de bloem, 200 gram suiker, zout en boter een kruimeldeeg. Dit gaat het snelste als je met (koude) vingers de boter in blokjes door de bloem en suiker heen 'knijpt'.
- Zet 270 gram van dit kruimeldeeg apart in een kom, dit is voor de topping.
- Voeg aan de rest van het kruimeldeeg 4-5 eetlepels water toe en kneed tot een soepel deeg. Wikkel dit in plastic folie en leg het 1-2 uur in de koelkast (het apart gezette bakje kruimeldeeg kan ook afgedekt in de koelkast).
- Roer voor de vulling de maizena tot een papje met wat sap uit de pot kersen. Doe vervolgens de volledige inhoud van de pot kersen met 60 gram suiker en het maizenapapje in een pannetje en verwarm tot het dik is geworden. Roer tijdens dit proces in de pan voor een gelijkmatige indikking.
- Giet de kersenvulling in een bakje of schaaltje en laat afkoelen.
- Rol na de koelkast-tijd (een deel van) het deeg dun uit op een licht bebloemd werkvlak.
- Vet de tartelette-vormpjes in en bekleed de vormpjes met een lapje deeg. Zorg dat de randjes ietsje boven de vorm uitsteken want het deeg krimpt iets tijdens het bakken.
- Prik met een vorm gaatjes in de bodem van het deeg. Bestrijk licht met losgeklopt ei. Zet de vormpjes 10 minuten in de koelkast terwijl je de oven voorverwarmd op 180°C.
- Bak de vlaaibodems 10 minuten in de oven.
- Verhoog de oventemperatuur naar 200°C. Vul ondertussen de vlaaibodems met kersenvulling en bestrooi met kruimeldeeg.
- Bak de vlaaitjes gaar in 20 minuten.

Eet smakelijk!

...voordat de Kersen-Tijger alles verslindt!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten