zaterdag 7 januari 2012

Tropisch ijs

Een pakje slagroom in de koelkast, nog over van de verjaardagen. Een bak vol tropische vruchtjes (uit blik) over van de feestdagen. Een restje mascarpone over, ook van de verjaardagen. En een aantal sinaasappels die opmoeten...
Wat doe je dan? Juist. Iets verzinnen om er iets lekkers van te maken.
Het waren zoveel sinaasappels, dat ik meerdere toepassingen daarvoor had bedacht. Van een deel ga ik marmelade maken. Toen had ik nog drie sinaasappels voor iets anders.
Ik besloot ijs te maken.

Sinaasappel/vruchten-ijs (voor bijna 4 liter ijs)
Eigen recept

Ingredi├źnten:
- 4 dl melk
- 4 eieren
- 150 gram kristalsuiker + extra
- 1 zakje vanillesuiker
- 5 dl slagroom
- 125 gram mascarpone
- 3 sinaasappels
- 1 blik tropische vruchtjes, uitgelekt *(zie notitie onderaan)
- 1 zakje citroenzest (optioneel)

Bereiding:
- Scheidt de eieren. Klop in een kom het eiwit stijf met een snufje zout en een theelepel suiker. Zet de kom opzij.
- Mix in een andere kom de eidooiers bijna wit en schuimig met 150 gram kristalsuiker en het zakje vanillesuiker.
- Verwarm de melk op een laag vuurtje tot het bijna tegen de kook aan zit.
- Giet een klein beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel terwijl je mixt. Doe dit daarna bij de rest van de melk terug in de pan. Zet terug op laag vuur en roer met een garde of houten lepel tot het mengsel wat indikt.
Giet het dan in een (of twee) lage bak om af te koelen.
- Was de sinaasappels goed en rasp de schillen in een bakje. Zet even opzij. Schil de sinaasappels en snijdt het vruchtvlees in kleine stukjes. Verwijder zowel de pitjes als de vliesjes. Laat de stukjes even uitlekken.
- Klop de slagroom stijf in een bak met 3 a 4 eetlepels suiker. Voeg de mascarpone toe en mix deze samen met de sinaasappelzest en citroenpoeder erdoorheen.
- Voeg het melk/eidooiermengsel in delen toe en mix door de slagroom. Spatel daarna het eiwitschuim erdoor. En als laatste de uitgelekte vruchtjes en sinaasappelstukjes.
- Verdeel het mengsel over lage bakken (eventueel lege plastic schepijsbakken) en zet het in de vriezer.
- Roer het ijs met een vork door om de ijskristallen te breken en een 'fluffy' structuur in het ijs te krijgen. Dit doe je na ongeveer 2 uur, en 2 uur later nog een keer, en nog een keer als je het niet vergeet ;).

Decoreer het ijs met slagroom en chocolade(-saus, -schaafsel, -hagelslag, of -figuurtjes) en geniet ervan!
Een foto volgt later, want mijn ijs staat nu in de vriezer.

* Bij nader inzien is het handiger om de vruchtjes kleiner te snijden of te pureren en daarna door het ijsmengsel heen te doen (en daarna in de vriezer). Anders heb je vruchten-'ijsblokjes' in je ijs.
En de beloofde foto!Tropische ananas/bananen-ijsjes
Van een blikje uitgelekte ananas had ik ook nog het sap in de koelkast staan. Daarvan heb ik ook ijsjes gemaakt door halve plakjes banaan in waterijs-vormpjes te doen (ongeveer 4 halve plakjes per ijsje). Het vormpje vervolgens te vullen met ananassap, dekseltje erop, en in de vriezer.

Mijn zus kan in haar handjes knijpen, want ze vroeg laatst of ik zelf nog meer ijs wilde maken. De vorige keer had ik in de waterijs-vormpjes namelijk yoghurt/fruit-ijsjes gemaakt. En ik had ook eerder citrus-roomijs gemaakt met sinaasappel, limoen en citroen, maar deze laatste had ze niet kunnen proeven voordat hij op was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten