zaterdag 16 maart 2013

Review: Lindemulder Indische Cake

In het schap van de Albert Heijn heb ik altijd al deze 'Indische Cake' zien liggen. Al die tijd heb ik me eigenlijk afgevraagd wat er dan zo 'Indisch' aan is. Bij de term Indische cake denk ik namelijk eerder aan roti kukus of spekkoek.

Eindelijk besloot ik de cake een keertje erbij in het winkelwagentje te gooien en het gewoon eens uit te proberen. Van de ingrediëntenlijst op de verpakking werd ik namelijk niet veel wijzer waarom het dan 'Indisch' is. De fabrikant noemt het een gekruide cake, maar de enige smaakmaker die ik tegenkom bij de ingrediënten is citroen. Dat valt niet onder kruiden... Proeven dan maar!

Ik had ook de fabrikant gemaild met mijn vraag.
"In onze Indische Cake worden inderdaad geen kruiden toegevoegd. De specifieke geur, kleur en smaak is gebaseerd op een reeds jarenlang door ons toegepast recept en wijze van bakken. Dit is (gelukkig voor ons) een vrij unieke combinatie, die moeilijk na te maken is, ondanks dat de verschillende onderdelen van het recept bestaan uit heel 'gewone' ingrediënten. U zult dan ook begrijpen dat we het geheim van de bakker niet graag prijsgeven.

Hoe we aan de naam 'Indische Cake' zijn gekomen is ook mij niet geheel duidelijk. Uiteraard heb ik dit nagevraagd bij de oudere medewerkers bij ons bedrijf, maar een echte makkelijk te herleiden reden heb ik nog niet vernomen. Het is een ingeburgerde naamstelling, die wij nu niet zo snel zouden veranderen, want consumenten zijn hieraan gewend, de naam is beschermd en consumenten 'weten' daarmee wat ze kopen en kunnen verwachten; wellicht is het ooit gekozen omdat de kleurstelling en het 'mondgevoel' dicht bij andere producten  met een 'oosters' (oa spekkoek) gevoel komt, maar eerlijk is eerlijk: een eenduidig duidelijk antwoord heb ook ik niet. "
Een aardig bericht, maar eigenlijk weten ze zelf dus ook niet waar de naam vandaan komt. Dat zal dan wel een mysterie blijven!

Wat is het?
Het is een gekruide cake van het merk Lindemulder die valt onder Aviateur Banketbakkerijen BV. Een cake weegt 445 gram. De cakes hebben min of meer de traditionele cakevorm en zijn in plastic verpakt.

Ingrediënten:
Tarwebloem, suiker, water, scharrelei (4,7%), glucose-fructosestroop, plantaardig vet (palm-, kokos-), plantardige olie (raapzaad-), citroenrasp, invertsuiker, rijsmiddel E500, stabilisator: glycerol, natuurlijk citroenaroma, emulgator E471, E475, verdikkingsmiddel: E466, voedingszuur: citroenzuur, conserveermiddel E200.

Voedingswaarde per 100 gr:
Energie: 1234kJ/ 292Kcal,
Vet: 5,5g,
Koolhydraten: 56,3g,
Voedingsvezels: 0,7g,
Eiwit: 4,1g
Zout: 0,55g
Waar te koop?
Bij de Albert Heijn voor een prijs van €1,04.

Hoe smaakt het?
De cake heeft geen specifieke uitgesproken smaak; de citroen springt er niet uit, wat ik misschien wel had verwacht aan de hand van de ingrediënten. De geur en smaak van deze cake doen eigenlijk sterk denken aan eierkoeken.
De cake is wel plakkerig aan de buitenkant en oogt ook een beetje aangebrand (maar smaakt niet aangebrand). Het verschil met reguliere cakes zit hem naast de smaak en uiterlijk ook nog in de structuur. Deze Indische cake is wat compacter dan gewone roombotercake en kruimelt ook nauwelijks.

Wat vind ik ervan?
Een interessant product. De structuur van de cake is zo anders dan gewone cake omdat de samenstelling van ingrediënten heel anders is. In deze cake zit meen ik meer ei en suiker, waar de standaardcakes juist gelijke hoeveelheden pakken in bloem, suiker en boter. Dit zou de 'eierkoek'-smaak verklaren. De cake is hierdoor ook een stuk minder vet dan standaard roombotercake.
Deze cake smaakte op zich wel, maar ik weet niet of ik hem nog een keer zou kopen. Misschien komt dat ook omdat de naam mij een beetje op het verkeerde been heeft gezet en ik gebruik van specerijen in de cake had verwacht.

18 opmerkingen:

  1. indische cake bestaat niet. Als ze er kruidnagel in hadden gegooid, dan had het iniedergeval nog indisch gesmaakt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk artikel. Ik vroeg me namelijk altijd al af wat er zo Indisch aan die Indische cake is. Niks dus. Ik als Indische, kon er namelijk niks Indisch aan vinden. Maar dat klopt. Grappig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De cake en zijn naam zijn bedacht door mijn overgrootvader (de vader van mijn oma van moeders kant). Er is niks Indisch aan, het was een exotische naam en dat verkocht goed. De naam Lindemulder staat nog steeds op de verpakking. Het komt volgens mij ook nog steeds uit Beilen waar de familie vroeger ook een bakkerij had.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je antwoord! Geeft weer wat opheldering over de naam :)

      Verwijderen
    2. Bedankt voor tip. Ik dacht ook dat indsche Cake niet indisch was ik wist het alleen niet zeker. Het is trouwens helemaal niet gezond met al die e nummers die zijn heel slecht voor je hersenen.

      Verwijderen
    3. Ik ben ook een indo, ik kende de cake van heel vroeger. Nooit over nagedacht dat het eigenlijk niets met Indisch te maken heeft... Ik ging hiernaar zoeken omdat ik onlangs een cake maakte met wat alternatieve producten zoals olijfolie, cocosolie, een extra ei en palmsuiker, en door de donkerbruine kleur van de palmsuiker een soortgelijke cake kreeg. Ik dacht toen: Laat ik 't recept eens opzoeken. @ Anoniem:Die E-nummers zijn trouwens gewoon op te zoeken, E500 is bijvoorbeeld gewoon baking soda (natrium/zout). Zoek het zelf eens op en verbaas je over je eigen ideeën over E-nummers ;-)

      Verwijderen
    4. @quatic Mijn achternaam is ook Lindemulder. Niet een naam die je veel hoort, misschien verre familie?

      Verwijderen
  4. Mag ik daar dan nog aan toevoegen dat de cake uiterst betaalbaar is, extreem lang houdbaar, uiterst charmant verpakt en niet alleen naturel met boter (peper zout voor de twist) maar ook met bijvoorbeeld brie bijzonder in de smaak valt . Prijs Kwaliteit is top !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anoniem! Betaalbaar is de cake zeker! De lange houdbaarheid is niet alleen specifiek voor deze cake, ook een 'gewone' roomboter cake is lang houdbaar. Dat komt omdat bacterien en schimmels liever wat meer 'vrij water' hebben zoals dat heet.
      Indische cake met brie heb ik nog nooit geprobeerd, dat is nog eens een verrassende combinatie! Bedankt voor je bijdrage :)

      Verwijderen
    2. ik sluit me aan bij Anoniem & Honeybird .. Lindemulder verrast met puike prijs / kwaliteit in idd charmante verpakking. Culinair kun je er ook mee stunten ja. Brie is heerlijk maar probeer ook eens blauwe kaas (prijstoppertje Castello's DanaBlu bijvoorbeeld) .. En wat dacht je ervan om ook eens wat cake als binding voor saus te gebruiken .. En ja tot slot die houdbaarheid .. In een goed afsluitbaar koekblik is die volgens mij (hij is namelijk altijd binnen een week verorberd :) ook na een jaar nog in topconditie ..

      Verwijderen
    3. Een heerlijke en betaalbare cake met een licht kruidige smaak, maar dat is natuurlijk subjectief.

      Verwijderen
  5. Hoi wat leuk om alle reacties te lezen.. Want óók IK was heel benieuwd hoe het proeft! Mierzoet zeg. De plakkerigheid en de structuur zijn heerlijk. De verpakking is enig en wijkt af in de schappen, daarom heb ik hem gekocht en ik zou hem zou nog eens kopen. Best lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik heb het gekocht. Twee plakjes gegeten. Ik ben diabetisch geen goed idee mijn suiker was er veel te hoog door geworden. De smaak vind ik prima. Weer eens anders

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmmm Indische cake, toevallig afgelopen week weer eens gekocht, ik vind het heel lekker. Vroeger kregen we dat thuis weleens en nu eet ik het samen met m'n zoon, die vindt het ook heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo ik had net een stuk cake in mijn mond tot mijn verbazing had ik een hard stukje plastic in mijn mond gelukkig heb ik het niet door geslikt, vind dit zeer kwalijk. Ik weet niet waar ik moet wezen om dit te melden . Ik vind ze heerlijk maar voorlopig even niet voor mij .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb de cake ook uitgetest nadat een vriendin van mij vertelde dat ze de cake zo lekker vond. Ik kan die mening helaas niet delen. Mierzoet en ik vind de cake een nasmaak hebben wat je ook hebt bij light limonades waar sorbitol in zit. Voor mij niet voor herhaling vatbaar en inderdaad er is niets Indisch aan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben altijd al gek geweest op Indische cake. Na het jaren niet gegeten te hebben nu weer eens gekocht. Helaas voor de laatste keer want ik krijg er hartritmestoornissen van. Waarschijnlijk door alle citroen.

    BeantwoordenVerwijderen