maandag 27 april 2015

Oranjetaartje

Het is weer Koningsdag vandaag :). Een mooie aanleiding om weer eens iets nieuws te bakken.
Ik heb het momenteel erg druk, vandaar dat de blog er een beetje bij in schiet.

Natuurlijk was het thema 'Oranje'. Ik zorgde dat ik wortels in huis had gehaald, want het leek me leuk om deze groente weer eens in een cake te verwerken. In de vriezer had ik ook nog wat gekookte pompoen liggen die ik van de herfst in kleine porties had ingevroren zodat ik er mee kon bakken. Dat kon ik ook mooi gebruiken, want pompoen is natuurlijk ook oranje. Bovendien zal de pompoen er voor zorgen dat de cake niet te droog wordt.
Voor de glazuur heb ik yoghurt gebruikt, we hadden geen slagroom meer in huis (behalve zo'n spuitbus) dus ik moest iets anders verzinnen als ik een zachte glazuur wilde hebben. 
Het is uiteindelijk best een gezonde cake geworden met wortel, pompoen en verse appelvulling. Het glazuurlaagje van witte chocolade en yoghurt past er ook prima bij!


Oranjetaartje

Ingrediënten:
- 4 eieren
- 20 gr kristalsuiker
- 1 sinaasappel
- 100 gr pompoenpuree
- 135 rietsuiker
- 1 tl kaneel
- 50 gr olijfolie
- 140 gr geraspte wortel (1 peen)
- 30 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
- 375 gr bloem
- snufje zout
- 20 gr baksoda
- 25 gr havermout
Appelvulling:
- 200 gr appel, in blokjes
- 20 gr water
- 25 gr suiker
- 1 blaadje gelatine
Glazuur:
- ca. 100 gr witte chocolade
- ca. 1 el yoghurt
- ca. 2 el poedersuiker
- suikerdecoratie

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160ºC graden. Vet een kleine springvorm met een diameter van 20 cm in en bebloem deze.
- Scheidt de eieren en klop de eiwitten stijf onder toevoeging van de kristalsuiker. Zet de kom even opzij.
- Doe in een andere kom de eidooiers met rasp van de halve sinaasappel, de pompoenpuree, rietsuiker, kaneel en olijfolie. Mix het geheel goed en voeg daarna de wortelrasp en abrikozen toe, roer erdoorheen.
- Zeef de bloem met baksoda en zout boven een kom. Meng er daarna de havermout doorheen.
- Pers 45 gram sinaasappelsap uit de sinaasappel en voeg dit met het bloemmengsel (in delen) toe aan het eidooiermengsel.
- Als het goed gemengd is, spatel dan in delen het stijfgeklopte eiwit erdoor tot je geen wit van het eiwit meer ziet.
- Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in ca. 60 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of deze er schoon uit komt.
- Laat de cake afkoelen op een taartrooster.
- Maak de appelvulling terwijl de cake in de oven staat; Schil de appels en snijdt ze in kleine blokjes.
- Doe deze in een pannetje met het water en de suiker. Breng aan de kook en laat in ongeveer 5 minuten tot moes koken. Voeg indien nodig een klein beetje extra water toe.
- Laat het gelatineblaadje 5 minuten weken in koud water. Haal de pan met appelmoes van het vuur. Knijp het gelatineblaadje uit en roer door de appel heen tot deze is opgelost. Laat de appelvulling helemaal afkoelen.
- Snij de cake horizontaal doormidden wanneer deze is afgekoeld. Verdeel de appelvulling over een helft en zet de andere cakehelft er weer bovenop.
- Smelt de witte chocolade voor de glazuur. Om het proces wat makkelijker te maken deed ik een klein scheutje (volle) melk erbij (het kan ook met slagroom).
- Laat ondertussen de yoghurt op kamertemperatuur komen.
- Blijf roeren in de witte chocolade tot het wat meer op kamertemperatuur is, roer dan beetje bij beetje de yoghurt en de poedersuiker erdoor heen.
- Schenk de glazuur over de cake, decoreer met oranje sprinkeltjes en laat het glazuur hard worden (kan zowel in als buiten de koelkast).

Tip: Verwerk wat gehakte walnoten door het deeg!


Ik hoop dat jullie allemaal een fijne Koningsdag hebben gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen