zondag 24 april 2016

Appelbroodjes met rozijn en sinaasappel

Soms heb je gewoon van die dagen dat je zin hebt om lekkere broodjes te bakken. Gewoon, zomaar zonder aanleiding zoals een feestdag.


Deze keer werden het zoete broodjes met appelstukjes, rozijnen en sinaasappelrasp.
Tijdens het fotograferen was ik niet alleen! De broodjes zorgden terwijl de in de oven stonden al voor een heerlijke geur in de keuken, dus toen deze zachte, luchtige broodjes eenmaal klaar waren met bakken waren ze niet lang veilig!
  


Appelrozijnbroodjes
voor ca. 12 broodjes

Ingrediënten
- 500 g bloem
- 60 g rozijnen
- kaneel
- 1 sinaasappel
- 1 appel (in blokjes)
- 1 zakje gedroogde gist
- snufje zout
- 60 g rietsuiker
- 25 g (zonnebloem)olie
- 250 cl lauwwarm water
- 1 ei

Bereidingswijze
- Doe de bloem, rozijnen, kaneel, appelblokjes, gist, suiker en zout in een kom.
- Was de sinaasappel. Rasp de schil boven de kom.
- Pers de vrucht daarna uit (± 50cl) en doe dit sap samen met het water en de olie bij de andere ingrediënten in de kom.
- Mix met een mixer met deeghaken in ongeveer 5 minuten het geheel tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met plasticfolie en een theedoek en laat ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek.
- Kneed het deeg kort door en verdeel in 12 stukjes à 85 gram per stuk.
- Leg de bolletjes deeg op een bakplaat met voldoende ruimte tussen de bolletjes. Dek af met plasticfolie (ingevet met bakspray om plakken te voorkomen!), en laat weer ca. 20 minuten rijzen op een warme plek.
- Maak met een mes een inkeping in de bovenkant van de broodjes in de vorm van een 'X'.
- Laat de broodjes nog ongeveer 15 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190ºC graden.
- Klop het ei los in een kopje. Bestrijk de broodjes hiermee en schuif ze vervolgens in de oven.
- Bak goudbruin in ongeveer 15 minuten.
- Laat afkoelen op een rooster.



De poes kwam ook even kijken wat ik daar aan het doen was (gebruik maken van de zon!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten