zondag 10 april 2016

Kaneel- en citroenkoekjes

Tijd voor koekjes!
Twee smaakjes deze keer; kaneel en citroen.

We hebben thuis een grote bak vol met koekjes-uitsteekvormpjes. Meestal kies ik echter de gemakkelijke weg en vorm een rol van het deeg waar ik vervolgens plakjes vanaf snijd. De vormpjes gebruik voornamelijk bij rond Sinterklaas om er taaikatten van te maken, of soms met Valentijnsdag.


Voor de kaneelkoekjes heb ik de rol deeg door kaneel gerold zodat de buitenkant helemaal bedekt was. Vervolgens sneed ik hem dus in plakjes en daarna de oven in. Deze koekjes hadden dus een donker randje en behalve dat het er leuk uitzag, smaakte het natuurlijk ook lekker!

Kaneelkoekjes
Voor ongeveer 32 koekjes

Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 100 gr rietsuiker
- 2 tl kaneel (en extra om in te rollen)
- snufje zout
- 85 gr roomboter (ongezouten)
- 1 ei
- 1 el water

Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180ºC graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en zout in een kom en meng door elkaar.
- Doe de boter (in blokjes) erbij samen met het ei en mix met een mixer met gardes door elkaar. Wanneer het geheel wat meer gemengd is, schakel dan over op kneden met je vingers (dat gaat sneller dan mixen). Wanneer het een kruimelig geheel is, voeg dan 1 eetlepel water toe en vorm een deegbal.
- Strooi ruim kaneel over je werkblad of op een (brood)plank. Maak van de deegbal een rol en rol deze door de kaneel tot de buitenkant volledig bedekt is.
- Snijd de rol deeg in plakjes van gelijke dikte en leg ze naast elkaar op de bakplaat.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar.
- Laat ze afkoelen op een rooster.

Citroenkoekjes
Voor ongeveer 32 koekjes

Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- 130 gr suiker
- rasp van 1 citroen
- snufje zout
- 90 gr roomboter (ongezouten)
- 1 ei
- 2 el water

Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180ºC graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bloem, bakpoeder, suiker, citroenrasp en zout in een kom en meng door elkaar.
- Doe de boter (in blokjes) erbij samen met het ei en mix met een mixer met gardes door elkaar. Wanneer het geheel wat meer gemengd is, schakel dan over op kneden met je vingers (dat gaat sneller dan mixen). Wanneer het een kruimelig geheel is, voeg dan per eetlepel het water toe en vorm tot een deegbal.
- Maak van de deegbal een rol en snijd deze in plakjes van gelijke dikte. Leg ze naast elkaar op de bakplaat.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar. (De koekjes lopen een beetje uit dus leg ze iets verder uit elkaar dan de kaneelkoekjes)
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen