zondag 11 september 2016

Abrikozen slagroomtaart

Zoals jullie ondertussen wel gewend zijn van mij, beginnen er vanaf september weer taartjes op mijn blog te verschijnen. Met als eerste onze (tweelingzus en ik) eigen verjaardag op 10 september!
Uiteraard verschijnt er zelfgemaakt lekkers op tafel.Naast traditionele appeltaart, en soms ook wat echte gekochte Limburgse vlaaien, komt er ook iets nieuws erbij op tafel. De ene keer meer, de andere keer wat minder, afhankelijk van hoeveel bezoek we verwachten. Dit jaar was er iets minder taart nodig.
Ik had mijn zus gevraagd wat ze graag wilde: Iets met abrikoos. Ik heb al eerder een abrikozentaartje gemaakt, maar omdat slagroomtaart haar favoriete taartsoort is besloot ik er een abrikozen slagroomtaart van te maken!


Ik heb de traditionele opzet van de slagroomtaart aangehouden. Twee lagen luchtige cake met daartussen jam en room en natuurlijk ook rondom met een laagje nogatine tegen de zijkant van de taart. Mijn room was niet puur slagroom want ik bleek net een pakje te weinig in huis te hebben... Oeps!
In de cakelagen heb ik stukjes (gedroogde) abrikozen gemengd, en de jam is natuurlijk abrikozenjam!
Als decoratie heb ik gedroogde abrikozen heel dun gesneden en op de bovenzijde van de taart verdeeld. Ik had ook nog wat (zelfgetempereerde!) dun uitgestreken chocolade wat mooi kleurde bij de versiering van de taart.

Hieronder het recept!

Abrikozen slagroomtaart
8-12 personen

Ingrediënten:
- 30 g roomboter (ongezouten)
- 6 eieren
- 150 g kristalsuiker
- 1 citroen (rasp)
- 150 g bloem
- snufje zout
- 75 g gedroogde abrikozen + extra voor decoratie
- 2-3 el abrikozenjam
- 200 ml slagroom
- 250 g mascarpone
- 100 g witte basterdsuiker
- nogatine (half zakje)

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 170ºC.
- Smelt de boter rustig op laag vuur in een pannetje. Zet opzij.
- Scheidt de eieren en mix de eiwitten in een vetvrije kom tot het lobbig is. Strooi dan terwijl je verder mixt de helft van de suiker (75 gram) erbij. Stop wanneer je stijve pieken hebt gekregen. Zet de kom even opzij.
- Doe de overige 75 gram suiker bij de eidooiers in een andere kom. Zet zit boven een pannetje met heet, maar niet kokend, water. Mix dit circa 2 minuten tot het bleek en schuimig is. Mix dan nog ongeveer 30 seconden met de kom gewoon op het aanrecht.
- Rasp de helft van de citroenschil boven de bak met eigeelschuim en roer met enkele gardeslagen erdoor.
- Zeef in een bakje de bloem en het zout.
- Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes en meng dit door de bloem.
- Spatel de helft van het stijfgeslagen eiwit in twee delen door het eigeel. Spatel vervolgens de bloemmix in twee delen erdoor en daarna de rest van het eiwit (ook in delen). Spatel als laatste de boter erdoor.
- Giet het beslag in een ingevette springvorm (ca. 23 cm diameter) en bak de cake in ongeveer 30 minuten in de oven goudbruin en gaar. Niet tussendoor de ovendeur openen.
- Laat de cake in de oven afkoelen met de ovendeur een stukje open. Het is niet erg als de bolle bovenkant een beetje inzakt.
- Verwijder de springvorm wanneer de cake voldoende is afgekoeld en halveer hem horizontaal. Laat de twee cakelagen helemaal koud worden (dit gaat best wel snel hoor! Ondertussen kan je het roommengsel maken.)
- Verdeel de abrikozenjam over de deksel van de cake.
- Mix in een kom de slagroom met mascarpone, basterdsuiker en de andere helft van de citroenschil (geraspt) tot een glad geheel. Smeer hiermee een dunne laag op de cakebodem.
- Leg de twee cakelagen terug op elkaar met de onderste cakelaag (dus met de room) aan de bovenkant.
- Verdeel wat roommengsel over de zijkant van de cake en ook over de bovenzijde.
- Decoreer de taart met nogatine op de zijkant, dun gesneden gedroogde abrikozen en eventueel wat chocoladeschilfers. Je kan ook met het roommengsel nog toefjes spuiten op de bovenkant van de taart.

Eet smakelijk!


1 opmerking: