zondag 9 oktober 2016

Karamelsaus

Een goede karamel maken is nog best een kunstje. Bij mij gaat het ook niet altijd goed. Vooral als je een 'droge' karamel maakt (waarbij je begint met alleen suiker in de pan) moet je goed opletten dat niet de ene helft van je suiker al karamelliseert voordat alles gesmolten is. Als dat gebeurt krijgt je namelijk geen mooie egale karamel meer. De nog ongesmolten suiker wil dan niet meer smelten en je krijgt allemaal suikerkristallen.

Bij een karamel waarbij je start met een beetje water bij de suiker in de pan, is het makkelijker omdat de suiker al oplost in het water (wat vervolgens ook weer verdampt).
Sowieso blijft het opletten geblazen dat de suiker eerst volledig is gesmolten/opgelost omdat je anders kans hebt dat je suiker gaat kristalliseren, wat je dus niet wil in je karamel. Daarnaast moet je ook de aandrang bedwingen om te roeren in de pan! Wel kan je (vooral op het begin) de pan wat heen en weer bewegen om de suiker gelijkmatig over de bodem te verdelen (maar ook hier weer zo hard bewegen dat de suiker langs de randen van de pan gaat zitten).

Hieronder heb ik voor jullie een recept voor ongeveer een jampot hoeveelheid karamelsaus. Als je dus nog een lege jampot hebt, vul hem hiermee!

Deze karamelsaus kan je makkelijk enkele maanden in de koelkast bewaren. En hij is geschikt voor meerdere doeleinden. :P Bijvoorbeeld als sausje over je ijs, over de cake, in je koffie, op je boterham, om mee te bakken, los uit de pot te eten..... Kortom, legio toepassingsmogelijkheden, en het hoeft ook niet allemaal tegelijk op omdat het lang goed blijft!

Karamelsaus

Ingrediƫnten:
- 200 g kristalsuiker
- 60 ml water
- 30 g ongezouten roomboter
- 120 ml slagroom
- 1/2 tl grof zeezout

Bereidingswijze:
- Zorg dat de ingrediƫnten op kamertemperatuur zijn.
- Doe de suiker samen met het water in een pan met een dikke bodem.
- Verwarm op laag vuur tot alle suiker is opgelost.
- Zet vervolgens het vuur iets hoger om de suiker te laten karamelliseren tot goudbruin. Let goed op dat je de suiker niet laat verbranden want dit kan heel snel gaan! Zet het vuur eventueel weer wat lager wanneer de suiker begint te verkleuren.
- Haal de pan van het vuur en roer er met een garde de roomboter door (voorzichtig voor eventueel spatten!).
- Zet de pan weer terug op het (lage) vuur en voeg terwijl je roert langzaam de slagroom toe.
- Dip de onderkant van de pan in een waterbadje om de temperatuur te laten zakken.
- Roer het zeezout door de karamel.
- Giet de karamel over in een schoongemaakte pot en laat afkoelen.
- Bewaren in de koelkast.

Binnenkort een recept waarin ik gebruik maak van deze karamel, dus laat nog een beetje over! ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten