zondag 23 oktober 2016

Red Velvet cake - bakchallenge

De bakkers en baksters onder ons hebben vast wel meegekregen dat dr.Oetker ook dit jaar weer een 'Zondag Bakchallenge' op poten heeft gezet. Vorig jaar heb ik ook wel een opdrachtje meegedaan, maar eigenlijk vond ik verzonnen recepten niet zo leuk. Misschien heeft het te maken met het feit dat ze zo veel mogelijk producten uit hun assortiment in een recept willen gebruiken. Ik gebruik eigenlijk over het algemeen geen bakmixen om dingen te bakken. Vaak geven ze een 'plastic' bijsmaakje aan de cake. Bovendien vind ik zelf mixen veel leuker :D.
Maargoed, vorig jaar kon je een pakket vol met producten van hun merk winnen, bakmixen! Daar stond ik zoals je misschien begrijpt niet zo om te springen (stel dat ik zou winnen), dus ik deed gewoon mee voor de fun (dat is ook het belangrijkste!). Dit jaar kun je een mixer winnen en dat is wel leuk natuurlijk!

Vorige week was de opdracht om cupcakejes te bakken met oreo-koekjes er in verstopt.
Ik heb de cakejes naar eigen recept gemaakt, de oreo koekjes had ik uiteraard wel gekocht. Ze stopten er twee in per cakeje! Dat vond ik wel een beetje veel, maargoed.


Deze week wordt er een red velvet-cake gemaakt. Ik heb al (tijdens een gezellige bakmiddag met een vriendin) een poging gedaan tot een red velvet cake gekleurd met rode producten zoals bietjes en rood fruit. Hij smaakte best wel lekker! Maar hij was niet helemaal uitgepakt zoals ik graag zou willen, dus dat recept krijgt nog een vervolg!


Voor deze 'challenge' besloot ik dat ik wel de red velvet cakemix ging testen. De ingredienten voor dit taartje bestonden ook niet hoofdzakelijk uit dr.Oetker producten, dus dat vond ik al een pluspunt.

Tijdens het mixen vroeg ik me af of de cake wel echt rood zou worden, de bakmix had een oranje-bruin roest-kleurtje... Dat is even afwachten tot de cake uit de oven komt!

De kleur is in de oven wel wat donkerder geworden, nu was het echt roest-bruin. Het is wel exact dezelfde kleur als op het doosje! Maar echt rood zou ik het niet noemen.


En hoe smaakt het? Naar snoeppapier! De cake heeft niet echt veel smaak van zichzelf en is ook een beetje droog. Het bruinige in de kleur komt waarschijnlijk van het cacaopoeder wat in de mix zit, maar je proeft het eigenlijk niet.
Ik sneed de roestbruine cake in 5 lagen. De textuur van de cake is heel schuimig. Het 'knispert' bij het doorsnijden (wat overigens heel gemakkelijk ging). Daartussen kwam een roze of een witte vulling.
De roze vulling was gemaakt met slagroom en frambozen. In deze vullinglaag ging ook wat gelatine volgens het recept, maar eigenlijk kon deze mousse ook wel toe met wat minder gelatine. Hij was nogal aan de stevige kant. De smaak was wel prima.
De witte vulling was een mix van mon chou, slagroom en het suikermixje uit het doosje. Deze rook superzoet, maar na het mixen viel dat reuze mee in de smaak.
Aangezien de cake zelf weinig smaak had, waren deze vullingen een goede toevoeging. Ik had onder de witte vulling ook nog wat aardbei/frambozenjam gedaan als verrassing. De smaak in zijn totaliteit was dus eigenlijk best wel prima! En het is ook best een 'lichte' taart in de zin dat hij niet zwaar op de maag valt, iedereen nam een tweede taartpunt! :D


Gisteren hadden verschillende vestigingen van de Hema hadden hun nieuwste aanwinst van het taartenassortiment in stukjes gesneden om te laten proeven aan klanten. Je kan het waarschijnlijk al raden met het thema van deze blogpost: een red velvet-cake! De cake was een beetje aan de compacte kant, maar dat was niet het grootste issue. Je proefde wel chocolade in de cake, maar verder was hij echt heel erg zuur! Vooral de nasmaak. De cake had een ook een dunne bodem van ongeveer 2 mm dik. Deze smaakte naar boterkoek. Waarschijnlijk toegevoegd om de cake makkelijk te kunnen verplaatsen/opscheppen, maar de cakelagen bleven er eigenlijk niet goed op zitten, dus het was eigenlijk een beetje overbodig. De smaak paste ook niet echt bij de rest.

Conclusie:
De volgende keer dat ik een red velvet cake op tafel wil zetten, maak ik hem gewoon lekker zelf! :D

3 opmerkingen: