zaterdag 3 december 2016

Kruidnotentest 2016

Nog maar 2 nachtjes slapen en dan is het Sinterklaas!
Het is alweer een paar jaar geleden dat ik een kruidnotentest had gedaan met kruidnoten uit de winkels. Daarom vond ik dat het wel weer tijd werd voor een herhaling. Fabrikanten kunnen in de tussentijd immers hun recept hebben aangepast. En natuurlijk willen we ook dit jaar wel de lekkerste kruidnoten op tafel kunnen zetten!

Dit jaar heb ik de test op een andere manier aangepakt dan in 2012. In de tussentijd heb ik wat onderzoeksvaardigheden verworven die ik hier (deels) heb ingezet! Helaas zijn mijn statistieken niet helemaal betrouwbaar omdat ik maar weinig deelnemers (3) had in mijn test, maargoed...

Materiaal
Allereerst heb ik alle samples verzameld. De deelnemende kruidnootmerken in deze test waren: AH Basic, Smikkelhuys, AH Biologisch, Smikkelbeer, Jumbo huismerk, Bolletje, Aldi huismerk, Plus huismerk, AH spelt huismerk, Hema, Spar huismerk, Kruidvat huismerk, AH huismerk, de Nijverheid en Perfekt. Vorige keer verkocht de Lidl ook kruidnoten van het merk Favorina, maar ik ben geen kruidnoten tegengekomen deze keer toen ik alles aan het verzamelen was. Vandaar dat die deze keer dus niet mee hebben gedaan in de test. Andere kruidnoten die ik de vorige keer wel had maar nu niet meer zijn die van de C1000 (bestaat niet meer) en de La Place (volgens mij verkopen die alleen nog verse dingen tegenwoordig, de V&D bestaat niet meer).


Methode
Geheel volgens de moderne technologie heb ik een korte vragenlijst gemaakt voor de kruidnoten die via een QR-code op de telefoon ingevuld kon worden. Superhandig! Scheelt ook heel veel printerpapier, dus het is ook een duurzame methode ;). Ik had de resultaten zo ook direct op de computer dus makkelijk te analyseren.
In de vragen heb ik gebruik gemaakt van een VAS (visueel analoge schaal), waarbij je een blokje op een lijn kan verschuiven om aan te geven in welke mate je een productkenmerk meer bij de waarde aangegeven aan de linker- dan wel rechterkant van de lijn vindt passen. Ik had vragen over onder andere het uiterlijk, de geur, knapperheid, 'plakkerigheid', zoetheid, kruidigheid en nasmaak. Daarnaast was de laatste vraag een rapportcijfer voor het product en er was een open ruimte voor opmerkingen.

Om bias (vooroordelen) te voorkomen (voor een bepaald merk bijvoorbeeld), heb ik de kruidnoten op gelijke bordjes gepresenteerd en ze allemaal een random nummer gegeven. Zelf wist ik dus ook niet meer welke kruidnoot welke was!


Resultaten
Op uiterlijk scoorden alle kruidnoten net voldoende, een  score van 57 (waarbij 100 de optimale score is). Maar uiterlijk bleek geen doorslaggevende factor te zijn in de eindscore van de kruidnoten.

Op geur scoorden de meeste kruidnoten onvoldoende met een gemiddelde score van 37. Enkele kruidnoten die wel een goede voldoende (score >70) scoorden op geur waren Nijverheid, AH Basic, Perfekt en Bolletje.Knapperigheid was over het algemeen goed (65%) 13% was niet/helemaal niet knapperig genoeg en 22% werd wat te hard bevonden. Op het moment van testen kwamen alle kruidnoten vers uit de zak. Of en hoe knapperig de kruidnoten blijven na een dag in een open schaal op tafel staan is niet getest.


De enige kruidnoten die bij alle proevers een 'precies goed' kregen voor kruidigheid waren de kruidnoten van Perfekt. De kruidnoten van Bolletje, Nijverheid en AH Basic scoorden op zich ook nog redelijk op kruidigheid. Bij de rest liet de kruidigheid over het algemeen te wensen over volgens de proevers.

Met 'plakkerigheid' word de mate in hoeverre kruidnoten in je kiezen blijven hangen bedoeld. Dit was volgens 61% van de enquetes prima.  Vooral de kruidnoten van Jumbo, Nijverheid, Perfekt en de AH Speltkruidnoten deden het goed op dit front. De andere merken werden eens of vaker als 'te plakkerig' aangemerkt.

In 80% van de enquetes was aangegeven dat de kruidnoten een nasmaak achterlieten. Daarvan was er in 22% van de enquetes een goede voldoende (score >70) voor gegeven. Merken die hierbij hoorden waren o.a. Nijverheid, AH Basic, Smikkelhuys, en Bolletje.

Rapportcijfers liepen soms best wel uiteen, bijvoorbeeld van een 2 tot een 8! Daaraan zie je maar weer dat een test als deze toch altijd heel subjectief is.
Maar er was maar 1 merk dat bij alle proevers hoge cijfers scoorde en dat zie je dus ook wel aan het score-gemiddelde. 

De winnaar van de winkel-kruidnotentest van 2016 is geworden: de kruidnoten van Perfekt!
Deze zijn te koop bij Jan Linders en Nettorama.


Nr
Merk
Winkel
Prijs/kg
Cijfer
Quote
820
Perfekt
Jan Linders
€2.26
(€0.79 per 350 g)
8.0
"Lekker. Mooi uiterlijk." "Smaak mocht wel iets sterker."
276
Nijverheid
Jan Linders
€1.32
(€0.99 per 750 g)
6.7
"Bijna geen geur en smaak, niet kopen want je proeft niks!""Verslavend." "Lekkere koeksmaak, maar geen kruidnoten."
463
AH basic
AH
€1.32
(€1.32 per kg)
6.3
"Bleekjes, geen geur." "Lekkere speculaasachtige smaak." "Zurige nasmaak en muffe geur. Kruidigheid en sterkte van de smaak best okee."
274
Smikkelhuys
Action
€1.32
(€0.66 per 500 g)
6.0
"Smaak proef je pas als je meer eet, maar dan heb je ook een naar bijsmaakje." "Melig." "Lekker."
355
AH
AH
€2.95
(€0.59 per 200 g)
6.0
"Muffe geur. Smaak is eerst kruidig, maar daarna ook muf." "Smaakt een beetje naar bastogne." "Goeie."
491
Spar
Spar
€2.26
(€0.79 per 350 g)
5.3
"Weinig geur, weinig smaak. " "Zijn aan de plakkerige kant."
169
Jumbo
Jumbo
€2.75
(€0.55 per 200 g)
4.7
"Te hard gebakken, smaakt niet naar speculaas en niet lekker." "Te veel gember nasmaak."
871
Smikkelbeer
Emté
€1.97
(€0.69 per 350 g)
4.7
"Smaakt nergens naar." "Bittere nasmaak die blijft hangen." "Het beetje smaak is ook heel snel verdwenen."
181
Bolletje
AH
€4.25
(€0.85 per 200 g)
4.3
"Weinig smaak. Raar bijsmaakje vanaf het moment dat je het in je mond stopt." "Wel mooi uiterlijk."
549
Plus
Plus
€2.96
(€0.74 per 250 g)
4.0
"Smaak is niet heel slecht, maar je proeft bijna niks! Geur is niet lekker en zijn plakkerig." "Mooi uiterlijk maar vlakke smaak. Niet lekker."
798
AH spelt
AH
€5.95
(€1.19 per 200 g)
4.0
"Lelijk uiterlijk. Ruiken muf, zoetig bijsmaakje die blijft hangen in de nasmaak, niet lekker." "Weinig smaak."
293
Van Delft
Aldi
€1.32
(€0.99 per 750 g)
3.8
"Ze zijn ovaal en smaken niet lekker." "Zowel smaak als nasmaak niet lekker."
735
HEMA
HEMA
€2.50
(€0.50 per 200 g)
2.7
"Melig, droog en weinig smaak." "Je ziet de suikerkorrels zitten, dus bakmethode is niet goed. Weinig smaak, niet lekker en vooral de nasmaak niet. Erg plakkerig."
327
AH biologisch
AH
€5.95
(€1.19 per 200 g)
2.3
"Onregelmatige vorm en erg bleekjes. Smaakt naar plastic." "Nasmaak is te sterk en smaakt niet naar koekje." "Bah!" "Vreemde smaak, niet lekker."
668
Kruidvat
Kruidvat
€2.18
(€0.49 per 225 g)
2.3
"Smaak is niet lekker. Plastic bijsmaak. Ruiken muf." "Zijn erg hard, te sterke gember nasmaak."


Naast kruidnoten heeft Sinterklaas natuurlijk nog meer lekkers te bieden! Veel is uiteraard kant-en-klaar in de winkels verkrijgbaar (alhoewel je op dit moment goed moet zoeken want de Sinterklaasschappen zijn aardig leeg). Maar als je graag zelf nog aan de slag gaat heb ik nog een recept voor speculaasbrokken of Sint & Pietsoesjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten