zondag 19 februari 2017

Karamelblokjes

Ik heb alweer een supersnel recept! Het kost je ongeveer 20 minuten om te maken, en als je niet oplet, is je baksel ook supersnel verdwenen!
Deze karamelblokjes hebben sojasaus als verrassend ingrediënt. Dit is een van de andere recepten die ik in had gestuurd voor de Kikkoman wedstrijd. Je kan eventueel de sojasaus ook weglaten.
Met de topping kan je ook variëren. Hier heb ik nougatine op de blokjes gestrooid. Maar chocoladedruppels zouden ook een prima combinatie vormen!

Je hebt voor dit recept een brede vorm nodig waar je karamel in kan uitharden. Je kan hierbij denken aan een brownievorm of kleine bakplaat. Maar ook een kleine ovenschaal kan je gebruiken.

Karamelblokjes 
Ingrediënten
- 40 g ongezouten roomboter
- 280 g lichtbruine basterdsuiker
- 100 ml ongezoete slagroom
- 1 tl vanille-essence
- 5 ml kikkoman sojasaus minder zout
- Nougatine (optioneel) 
Bereidingswijze 
- Leg een vel bakpapier in een brede bakvorm.
- Doe de boter, basterdsuiker en slagroom in een steelpannetje. Breng rustig (zodat de suiker kan smelten) aan de kook en laat pruttelen tot het een temperatuur van (minstens) 116°C heeft bereikt.
- Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten staan.
- Roer de massa flink door met een garde tot het dikker begint te worden (ca. 2 minuten), voeg dan 1 tl vanille-essence en 5 ml Kikkoman sojasaus minder zout toe en roer er door.
- Giet de massa in de vorm en strijk plat.
- Eventueel de bovenzijde bestrooien met nougatine.
- Laat volledig afkoelen op kamertemperatuur. Snijd in blokjes.


1 opmerking: