zondag 26 februari 2017

Millionaire's Applepie

Als je de loterij zou winnen en ineens miljonair zou zijn, wat zou je dan doen?

Als je geen loterijwinnaar, 'business-gigant' of Hollywood celebrity bent is de kans niet zo groot dat je bakken met geld op je bank rekening hebt staan. Maar stel dat je zo'n meer dan ruime financiele meevaller zou krijgen. Wat zou je dan doen met het geld? Vakantie? Verhuizen? Nieuwe auto? Al het voorgaande?
Zelf zou ik het denk ik gewoon op de bank zou zetten tot ik er iets van nodig heb. Het grootste verschil is denk ik dat je minder lang hoeft na te denken over grote uitgaven.

Om ook de gemiddelde persoon een beetje in luxe te laten baden heb ik een variant gemaakt op Millionaire's shortbread, ook wel Caramel Shortbread genoemd. Shard Aerliss heeft geprobeerd om te achterhalen waarom het zo heet, maar is er uiteindelijk niet uitgekomen..
Ik heb iets meer laagjes gemaakt, en er een appeltaart-twist aan gegeven. De inspiratie om meerdere laagjes te maken, haalde ik uit de 'Opera cake', die bestaat uit een heleboel dunne laagjes! Mijn recept is zonder twijfel gemakkelijker te maken dan de Opera cake en misschien iets ingewikkelder dan de caramel shortbread, maar daarom zeker niet minder lekker.

Millionaire's Applepie 
Ingredienten:
Bodem
- 60 g roomboter
- 65 g witte basterdsuiker
- 120 g bloem
- 1 tl kaneel
- 1 1/2 el water
Spijslaag
- 150 g amandelspijs
- 1 eidooier
- rasp van 1 citroen
Appelgelei
- 2 appels (Granny Smith)
- sap van 1 citroen
- 100 g rozijnen
- 1,2 g agar
- 80 g kristalsuiker
Toppings
- Karamelsaus
- 50 g pure chocolade
- amandelschaafsel 
Bereidingswijze:
- Vet een vierkante bakvorm (bijvoorbeeld een brownie-blik) in en bekleed met bakpapier (invetten zorgt ervoor dat het papier goed op zijn plek blijft zitten).
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng voor de bodem suiker, bloem en kaneel in een kom. Doe de boter in blokjes erbij en kneed met (koude) vingers tot een kruimelig geheel. Voeg vervolgens het water toe zodat je een samenhangend deeg krijgt. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem van het bakblik en druk aan.
- Prak met een vork de amandelspijs, eidooier en citroenrasp goed door elkaar. Verdeel dit met natte vingers tot een dunne laag op het koekdeeg in de bakvorm.
- Bak de twee lagen 12-15 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen op een rooster. Haal de koeklagen ui de bakvorm en bekleed hem opnieuw met bakpapier.
- Haal het klokhuis uit de appels, schil ze er rasp het vruchtvlees boven een vergiet die je op een kom hebt gezet. Duw met een lepel het vocht uit de rasp.
- Knijp de citroen uit boven de rasp.
- Meng 100 g rozijnen door de rasp.
- Neem 100 ml van het opgevangen appelsap (als je minder hebt vul het dan aan met water, ik heb zelf ongeveer 20 ml water toegevoegd), en breng dit met de agar aan de kook tot de agar is opgelost.
- Voeg de suiker toe en roer tot de vloeistof weer helder is.
- Verdeel de appelrasp met rozijn over de schone bakvorm en giet de agar er voorzichtig overheen. Laat volledig opstijven.
- Leg de opgesteven appellaag op de bodemlagen.
- Verdeel met een lepel een laagje karamel over de gelei.
- Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
- Smelt de chocolade (au bain marie, of in de magnetron van afwisselend 10-20 seconden verwarmen en roeren). Verdeel de chocolade over de taart en decoreer met het amandelschaafsel.
- Snijdt de taart in blokjes voor het serveren (als je een mes opwarmd onder de hete kraan kan je makkelijk door de chocolade snijden).

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee! De originele millionaire shortbreads (of 'karamelsquares', zoals wij ze zelf noemen) zijn bij mijn huisgenoten en ik ontzettend geliefd ^^

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje! ^-^ Ja, dat heb je eens verteld inderdaad! Hebben we die nog op de planning staan voor de volgende bak-dag? ;)

      Verwijderen