woensdag 22 januari 2014

No waste: Aardappelschillen'chips'

Voedselverspilling tegengaan. Er is de laatste tijd veel over te horen, maar eigenlijk is het natuurlijk van alle tijden.
De handigste tips zijn natuurlijk om te proberen 'op maat' te koken; dus niet te weinig en niet te veel voor het aantal eters aan tafel. Dit is natuurlijk wel een beetje 'tricky' want de ene dag heb je misschien wat meer honger dan de andere dag. En hier geldt ook dat oefening kunst baart. Ik kook zelf al een hele poos, soms gaan de pannen precies leeg, maar net zo vaak houd ik ook restjes over.
Ik bewaar deze restjes in afgesloten bakjes in de koelkast. Binnen 1-3 dagen zijn ze bij mij verwerkt in of tot een nieuw gerecht.
Vooral roerbakgerechten, quiches, ovenschotels en gevulde soep lenen zich goed om restjes op te maken.

Maar voor minder afval heb ik nog een leuke tip. De meeste mensen is het waarschijnlijk wel al eens ter ore gekomen dat de meeste vitaminen vlak onder de schil zitten. Bij fruit, maar ook bij aardappels. Als je ze schilt, gooi je dit weg. Maar de schillen zijn ook prima te eten.
Aardappels worden, vooral in Nederland, van oudsher geschild gekookt. Maar je kan ook de schil er om laten. Schrob de aardappels wel goed schoon vantevoren. Krieltjes (die niet kant-en-klaar geschild in een vacuüm zakje uit de koeling komen) zijn erg smakelijk om in de schil te koken of te bakken. Bij gepofte aardappels of 'Hasselback' aardappels (de aardappel krijgt dan aan de bovenkant meerdere inkepingen waar vervolgens iets tussen kan worden gestopt zoals bacon, knoflook of boter, en dan gebakken in de oven.) blijft de schil ook om de aardappel heen.
Wil je toch liever gekookte aardappels zonder schil? Schrob toch de aardappels vantevoren! Schep de schillen om met wat olie, bestrooi met zout en bak ze knapperig in de oven. Dit kan je meteen als bijgerecht of voorafje serveren.


Deze aardappels van deze aardappelschil'chips' heb ik met een mesje geschild. Maar met een dunschiller worden de schillen wat gelijkmatiger van dikte (wat dunner dan deze) en ook wat knapperiger in de oven. Je zult zien dat sommige schillen ook poffen!

donderdag 16 januari 2014

Pakketje met ham en groente

Gebruik jij wel eens vleeswaren bij het bereiden van de avondmaaltijd?
Hoewel ik het zelf niet heel veel doe kan het prima! Vooral ham en (ontbijt)spek zijn veelgebruikte vleeswaren. Denk eens aan spekpannenkoeken, witlof in een plakje ham gerold en met kaassaus uit de oven, kipfilethaasjes in spek rollen en bakken, of sperzieboontjes. Slavinken of blinde-/rundervinken worden ook in een plakje vlees gerold voordat ze gebakken worden. Zelf heb ik al een keer bakjes gemaakt met ham.
Vleeswaren zijn ook prima als aanvulling in een salade (evt. in stukjes gesneden), zoals kipfilet of carpaccio.


In de koelkast hadden we nog een pakje ham liggen, die besloot ik te gebruiken voor mijn gerecht.
Ik maakte een soort reuze-loempia, een filodeegpakketje met ham en groente met een oosterse draai eraan.
Terwijl ik de groente voor de vulling kookte, maakte ik een gebonden saus met o.a. kerrie. Ik roerde er ook een eitje door zodat de vulling wat zou uitzetten tijdens het bakken en wat stevigheid zou houden wanneer je het pakketje open zou snijden.
Ik plakte wat filodeegvellen op elkaar, belegde deze met plakjes ham en schepte de groenten die ik door de saus had gemengd erop. Pakketje dichtvouwen, bestrijken met wat olie en bestrooien met sesamzaad, en bakken in de oven.
Kroepoekjes erbij en een salade met wortel en atjar.
Smakelijk!


woensdag 1 januari 2014

Gelukkig 2014!

Gelukkig nieuwjaar allemaal!


Ik wens jullie een heel gezond en leuk nieuw jaar vol met lekkere dingen :P.


Onze tafel stond tijdens de jaarwisseling weer flink vol met oliebollen, beignets en wat hartige hapjes voor de afwisseling. De oliebollen gingen sneller op dan dat ik ze kon bakken! Op deze foto zijn er al enkele smaken verdwenen zelfs!

 Het was in ieder geval een gezellige en heerlijke start voor een nieuw jaar vol met nieuwe en smakelijke keukensprookjes!

vrijdag 27 december 2013

Suikervrije appeltaart

Vele cakes en cakejes hadden al de revue gepasseerd. Ook al een suikervrije 'kwark'taart.
Maar nu eens geen cake of een koekbodem met vulling erop; een èchte appelkruimeltaart!
Luxe met amandeltjes. :D


De Jarige Job was er gelukkig heeeel blij mee!

dinsdag 24 december 2013

Falafelsoep

Vandaag geef ik jullie een bijzonder en vegetarisch voorgerecht. Perfect als start van je kerstmenu!
Dit recept is heel makkelijk te maken (ongeveer 20 minuten) en zit vol smaak.
Ik heb de gewone falafelballetjes gebruikt (van het merk Tivall, verkrijgbaar bij de Albert Heijn), maar je zou ook kunnen kiezen voor de 'spicy falafel' voor iets meer pit.

Falafelsoep
Eigen recept, voorgerecht, 8-10 personen

Ingrediënten:
- ca. 300 gr broccoli
- 1 sjalotje of kleine witte ui (± 50 gr)
- 550 ml water
- 1 groentenbouillionblokje
- ± 125 gr falafelballetjes (ca. 6 stuks)
- 1-3 kleine worteltjes of bospeentjes
- 1 bekertje zure room (125 gr)

Bereidingswijze:
- Snijd de broccoli in roosjes en stoom deze in een pan met een klein laagje water in ongeveer 7-8 minuten gaar. Spoel af met koud water.
- Schaaf lintjes van de wortel. Schep ze om in een kommetje met een mengseltje van 1 tl suiker, 1 tl azijn, 1 tl water en wat zout. Laat uitlekken en zet opzij.
- Snipper de ui en fruit deze in een beetje olie in een pannetje. Blus af met 200 ml van het water. Voeg het bouillionblokje en de falafelballetjes toe. Laat 5 minuten sudderen met de deksel op de pan.
- Voeg de broccoli toe en pureer. Voeg de rest van het water toe en pureer tot een gladde soep.
- Serveer de soep in glaasjes, garneer met een dotje zure room en wortellintjes.



Deze soep smaakt zowel warm, lauwwarm als koud lekker!

zondag 22 december 2013

Speltbrood

Vandaag heb ik -eindelijk- iets anders dan pizza gebakken op mijn pizzasteen; brood! I know, niet echt revolutionair, maar daar wilde ik hem in de eerste instantie juist voor! (Hoewel de pizza's me met deze steen nu wel meer in dank worden afgenomen dan eerst, toen ik ze nog op een bakplaat of glasplaat bakte.)
Ik hoopte dat het brood een hele knapperige korst zou krijgen en een superzachte binnenkant. Het verschil met brood in een blik of op een bakplaat, is dat de ondergrond waar het deeg op gebakken wordt (de steen dus) al superheet is vanaf het moment dat je het deeg erop legt (net als in een steenoven).
Met behulp van mijn pizzaschep en door het deeg bij de tweede rijs op een laagje bloem en gries te leggen, kon ik het brood makkelijk in de oven krijgen zonder dat de luchtigheid verloren ging.


Ik ben wel tevreden met het resultaat :).
Hieronder het recept.

Speltbrood
voor één klein brood

Ingrediënten:
- 500 gr speltbloem
- 2 tl zout
- 1 zakje (droge) gist
- 2,5 tl suiker
- 290 ml lauwwarm water
- scheutje olijfolie (of roomboter)

Bereiding:
- Meng de bloem met het zout, maak een kuiltje in het midden en doe daar de rest van de ingrediënten in. Kneed (evt. met een mixer met deeghaken) alles doorelkaar tot een ietwat plakkerig maar egaal deeg.
Doe een klein beetje olijfolie op de bovenkant van de deegbol, dek af met folie en laat op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
- Kneed het deeg op een lichtbebloemd werkvlak. Vorm een ovaalvormige bol en leg het bijvoorbeeld op een plank op een laagje bebloemd bakpapier om een tweede keer te rijzen.
Bestrooi het deeg aan de bovenkant licht met bloem, dek af met folie en zet ongeveer 45 minuten op een warme plek.
- Leg nu ook vast de pizzasteen in de oven als je deze gebruikt en zet de oven aan om voor te verwarmen.
- Maak met een scherp mes twee sneden in de bovenkant van het brood. Schuif het in de oven en bak in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een rooster (als je het kan weerstaan om het niet meteen aan te snijden natuurlijk ;) ).


zondag 15 december 2013

Tiramisutaart (AH)

Gisteren was mijn zusje jarig. Ze had op de cover van de december-Allerhande een tiramisutaart gespot en gehint dat ze die wel zou lusten. Dus ik had besloten om die te maken voor haar verjaardag.
Ze had zelf een sjabloontje uitgesneden voor decoratie; raichu!
Het recept vind je hier.


Natuurlijk mocht ze ook kiezen wat ze 's avonds wilde eten. Zonder enige aarzeling was dat een zelfgemaakte pizza carpaccio (ik was te laat voor een foto!). Alleen bij het maken van het pizzadeeg brak een van de haken! Allemaal deeg door de keuken XD... Dus het laatste stuk maar gewoon met de hand kneden. Natuurlijk had dit verder geen consequenties voor de pizza's die met een knapperige bodem van de pizzasteen afkwamen.