maandag 5 december 2011

Sint & Piet-soesjes

Zet voor de variatie met Pakjesavond eens iets luchtigers op tafel dan speculaasbrokken. Probeer deze soesjes eens!


Sint & Piet-soesjes
Zelfbedacht recept.

Ingrediënten:
2 dl water
100 gr boter
zout
120 gr bloem
1 el speculaaskruiden
1 el cacao
4 eieren
500 ml slagroom
8 tl suiker
amandelessence
3 tl anijspoeder (of 2 gemalen anijsblokjes)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht), bekleed een bakplaat met bakpapier.
We beginnen met de helft van alle ingrediënten voor de Sint-soesjes.
Zeef in een apart bakje 60 gr bloem met de speculaaskruiden. Klop in een ander kommetje 2 eieren los met een vork.
Breng 1 dl water met 50 gram boter en een snufje zout in een pannetje aan de kook. Haal dan het pannetje van het vuur en voeg in een keer de bloem met speculaaskruiden toe. Roer snel met een houten lepel of spateltje tot een samenhangende deegbal ontstaat die loslaat van de randen. Mix daarna met een garde (goed roeren!) met kleine beetjes het ei erdoor. Tot een homogeen geheel.
Doe het Sintsoesjesbeslag in een spuitzak (of druk-en-sluitzakje waar je het puntje van afknipt) en spuit toefjes op het bakblik. Bak de soesjes in 12-15 minuten gaar in de oven (niet eerder de ovendeur opendoen, anders zakken ze in). Laat daarna afkoelen.
Maak vervolgens de Piet-soesjes.
Zeef in een bakje 60 gram bloem met de cacao. Bereid vervolgens het beslag op dezelfde manier als de Sint-soesjes en bak  ze ook 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
Klop met een mixer in een kom de helft van de slagroom stijf met 4 tl suiker en een scheutje amandelessence. Vul hiermeede speculaassoesjes door met een mesje een sneetje in het soesje te maken en de slagroom er met een spuitzak met smal mondje in te spuiten.
Klop de andere helft van de slagroom stijf met 4 tl suiker en de anijs. Vul hiermee de chocoladesoesjes.
Leg de soesjes op een bord en bestrooi de Sint-soesjes met poedersuiker en de Piet-soesjes met cacaopoeder.
Dit recept geeft in totaal ongeveer 60 soesjes.

Voor iets extra's:
- Snijd een aantal marsepeinen aardappeltjes in vieren en maak van de partjes weer kleine balletjes. Stop deze bij de slagroom in de Sinterklaassoesjes (één balletje per soesje).
Voor de Pietsoesjes kunnen er stukjes kruidnoot in de soesjes al verrassing.
- Voor een volwassenversie mix je voor de Sintsoesjes amaretto door de slagroom mee en bij de Pietsoesjes Pastice (anijslikeur).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen