maandag 15 oktober 2012

Bananenbrood

Op internet kom ik zo vaak recepten van 'bananenbrood' (bananabread) tegen. Meestal is het meer een soort cake. Toch wilde ik dat al best lang een keer maken. Alleen hier bij mij thuis gaat dat zo moeilijk!
Het 'probleem' is dat je het beste oude bananen kunt gebruiken, die al een zwarte schil beginnen te krijgen. Die hebben een sterkere en zoete smaak.
Maar de oude bananen worden hier eerst opgegeten, voordat de verse bananen worden gepakt! Met als gevolg, dat er bijna nooit oude bananen te vinden zijn...
Nu had ik het geluk dat er een weekje wat minder bananen op waren gegaan dan gewoonlijk. En dus waren er wat oude bananen over!
Nouja, 'over'.... Ik moest wel heel snel zijn, anders waren die ook al op!

Vandaag ging ik dus snel aan de slag in de keuken met de laatste twee oude bananen. Ik ging voor bananenbrood. Maar dan geen cake, maar echt brood. Met gist. Dit bananenbrood werd dus ook wat minder zoet dan de meeste 'bananabreads', het kreeg ook een echte brood-structuur. Het was ook wat gezonder, want ik heb geen boter (of andere vetstof) gebruikt bij de bereiding.
Ik had in mijn bakreceptenboek een recept voor banaan/kardamom-brood, dat ik al een tijd wil proberen.
Nu greep ik mijn kans.

Ik volgde niet het exacte recept, maar gebruikte het een beetje als leidraad. Ik maakte er mijn eigen versie van met onder andere deels volkoren bloem in plaats van enkel witte bloem. Verving ik het 'malt-extract' met andere ingrediƫnten zoals bruine suiker en honing. Voegde wat citroensap toe. En behalve kardamompeulen vijzelde ik ook wat korianderzaad en voegde kruidnagel toe. En na de eerste keer rijzen van het deeg, kneedde ik wat rozijntjes en chocolate chips door het deeg.

Het deeg was zo nat dat ik extra bloem had toegevoegd. Ook na de eerste keer rijzen was het een best wel slap deeg. Uit voorzorg deed ik het deeg in een bakvorm, in plaats van het met de hand te vormen. Dit om te voorkomen dat het brood zo plat als een pannenkoek zou worden tijdens de tweede rijs.
Maar het brood lukte beter dan ik had verwacht! Het behield redelijk zijn vorm en kwam ook heel zacht en luchtig uit de oven!
Het enige jammere is dat ik de rozijntjes en chocolatechips niet erg netjes door het deeg verdeeld heb met het kneden. Maar het is het best waard om nog een keer te maken, en dan zal ik ook het precieze recept opschrijven ;P.

(Overigens werd dit brood tijdens bereiding al gedoopt tot 'badschuim-brood'. De gist had echt wit schuim gekregen tijdens het activeren. En de gevijzelde kardamom en koriander produceerden samen een erg sterke eucalyptusgeur! Maar het uiteindelijke brood smaakte gelukkig niet naar eucalyptus :P)


2 opmerkingen:

 1. I'm always on the lookout for great banana bread recipes and this one looks wonderful. I bake a lot of yeast breads, but I don't think I've ever done one with bananas. Thank you for stopping by and inspiring me. XOXO

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You're welcome! And I'm happy to inspire you :).
   If I make one again, I will remember to write down the recipe while I'm at it :P.

   Verwijderen