maandag 8 oktober 2012

Kruidige naan met marokkaanse groentenstoof

In de supermarkt had ik een pot saus gevonden die ik wel wilde uitproberen.
Het was Tajine-saus van Al'fez; abrikoos/koriander-saus. Ik was benieuwd naar de combinatie abrikoos en koriander. Koriander gaat over het algemeen best goed samen met zoetere producten/gerechten, dus het leek me wel wat!

In de saus heb ik courgette en wortel gestoofd. Het smaakte prima! Je kon de zoetige geur van de abrikozen al meteen ruiken. Het combineerde prima met de groenten die ik had gekozen en met mijn andere bijgerechten.
Ik had ervoor gekozen om brood erbij te maken, zodat je alle saus ermee van je bord kon eten. Ik maakte kardamom/koriander-naanbroodjes, en een kruidenboter erbij. (Hoewel het niet volgens een 'officieel' naan-recept is! Ze leken er wel een beetje op.)
Nog een paar falafelburgers erbij gebakken en het was een echte Arabisch-georiƫnteerde en zeer smakelijke vegetarische maaltijd :D.
Kardamom/koriander-naanbroden
Voor 4 broodjes

Ingrediƫnten:
- 400 gr bloem
- 250 ml lauwwarm water
- 1 zakje gist

- 1 tl kardamom
- 1 tl gedroogde koriander
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl zout
- 2 tl suiker
- 1 el ricotta
- 1 el olie

Bereidingswijze:
- Meng 100 gr bloem met 100 ml water en een beetje gist, laat 60-90 min staan.
- Meng in een grote mengkom de rest van de bloem met de specerijen, zout, suiker en de rest van het zakje gist. Voeg dan de ricotta, olie, de overige 150 ml lauwwarm water toe, en vervolgens het mixje uit de eerste stap.
- Kneed tot een zacht en soepel deeg. Leg de deegbal in een ingevette kom onder plastic folie en laat 1 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
- Verwarm de over voor op 230°C.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Rol deze met een deegroller uit tot platte lappen.
- Bak de broodjes ca. 4 minuten bovenin de oven (eventueel 2 per keer) tot ze opgebold en goudbruin zijn aan de bovenkant.
- Haal de broodjes uit de oven en bestrijk met gesmolten boter.


Kruidige naan met marokkaanse groentenstoof
Voor 4 personen

Ingredienten:
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 grote winterpeen, in halve of kwart-plakjes
- 3 courgettes, in halve of kwart-plakjes
- 1 pot abrikoos/koriander-tagine (Al'fez)
- 4 grote naanbroden met koriander (gekocht of zelfgemaakt)
- 2 pakjes falafelburgers (4 stuks)
- 2 eetlepels margarine
- 1 tl garam massala
- snufje komijn, knoflookpoeder, gemalen koriander en verse koriander

Bereidingswijze:
- Verhit olie in een hapjespan.  Roerbak de ui en knoflook glazig. Voeg de wortel toe en laat onder af en toe omscheppen, in ca. 10 minuten zacht worden.
- Voeg de stukjes courgette toe en schep om.
- Voeg de tagine-saus toe en laat ongeveer 15 minuten sudderen.
- Verwarm ondertussen de oven voor.
- Bak de naanbroden volgens bovenstaand recept, of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit olie in een koekenpan.
- Bak hierin de falafel burgers in 4 a 5 minuten bruin en gaar, tussentijds de burger omkeren.
- Roer de boter zacht in een bakje en meng de kruiden erdoorheen.
- Serveer de falafelburgers met de groenten in saus, naanbrood en massalaboter.



3 opmerkingen:

  1. Zeer origineel recept, ziet er super uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem aan dat je de ricotta kan vervangen door yoghurt?

    BeantwoordenVerwijderen