vrijdag 26 oktober 2012

Winkelkruidnoten Testpanel 2012

Al in augustus verschenen de eerste zakjes kruidnoten in de winkel. Wij hebben nog even gewacht met ze in huis halen. Sinterklaas is nog niet eens in Nederland (17 november komt hij aan in Nederland, in Roermond)!
Toch hebben we op dit moment best een verzameling kruidnoten al in huis. Dit jaar worden de kruidnoten uit diverse winkels weer onderworpen aan een smaaktest!
Vorig jaar hadden we dat ook al gedaan (lees het hier en hier), maar dat liep niet helemaal soepeltjes; eerst het ene zakje, dan het andere zakje.. Smaakte deze nummer 5 nou net zo lekker als nummer 1? Maar nummer 1 was al op... Etc.


Dit jaar deed ik het anders. Ik verzamelde eerst alle kruidnoten, zodat ze naast elkaar op tafel konden staan.
Ik had aardig wat in huis gehaald; zo'n twintig verschillende zakjes kruidnoten.
Om de smaakpapillen niet te overbelasten, zette ik ze per 4 (willekeurig gekozen) soorten kruidnoten op tafel.
De lekkerste kruidnoten zouden na deze eerste ronde nog samen op tafel komen om een top 5 te bepalen.

Bakkerskruidnoten
De bakkerskruidnoten van de (v.l.n.r.) Albert Heijn, Hema
en Bolletje. Onderin een normale kruidnoot
Onder die verzamelde zakjes zaten ook de 'ambachtelijke kruidnoten' van de Hema (€1,50 voor 350 gram), en de 'bakkerskruidnoten' van de Albert Heijn (€1,49 voor 350 gram). Maar aangezien dit niet de authentieke kruidnoten zijn, en ze ook anders smaken, heb ik ze uit de test gelaten. In deze nootjes zit namelijk ook anijs, wat een dominante smaak heeft. Bovendien zijn deze bakkersknruidnootjes ook een flinke slag kleiner dan de normale variant (gemiddeld tussen de 11 en 15 mm doorsnee, tegenover 20-24 mm bij de normale kruidnoten).
Bolletje heeft overigens ook 'bakkerskruidnootjes' in zijn assortiment zitten (€1,99 voor 400 gram).
Van deze drie zou ik overigens de bakkerskruidnoten van Bolletje en Albert Heijn afraden. De eerstgenoemde zijn namelijk redelijk zacht en hebben een muffige smaak (als de juten zak van Piet). Die van de Albert Heijn hebben een sterke (anijs)geur, maar het product zelf heeft eigenlijk geen smaak.
Bij de 'ambachtelijke kruidnoten' van de Hema is zowel (anijs)geur als smaak aanwezig. Ze smaken naar gestampte muisjes. Deze zijn ook wel knapperig.
Dus als je toevallig liever deze bakkers- of ambachtelijke kruidnootjes lekkerder vind dat de reguliere, dan zou ik naar de Hema gaan.

Testresultaten
In totaal hebben dus 19 verschillende kruidnoten meegedaan aan de smaaktest (de bakkerskruidnoten dus niet meegerekend). Deze zakjes varieerden van 200 tot 1000 gram en in prijs van €0,49 tot €1,99. Ik heb ze uit 14 verschillende winkels.

Prijzen
De Bio-kruidnoten van de Jamin waren met een prijs van €9,95 per kilo veruit de duurste kruidnoten. Hoewel de Bakker Bart met €5,57/kg ook niet goedkoop was. Opvallend is dat ze voor die prijs ook niet echt een smakelijke kwaliteit kruidnoten hebben geleverd.
De goedkoopste kruidnoten vind je bij de Lidl (€1,30/kg) op de voet gevolgd met 2 cent verschil bij de Aldi (€1,32/kg).
De gemiddelde prijs komt uit op een bedrag van €2.95/kg. (Als je de twee duurste kruidnoten niet meerekend, kom je uit op een gemiddelde prijs van €2.38/kg.)

Ambachtelijk versus machinaal
Wat ik wel jammer vond van de beste 5 kruidnoten, was dat het eigenlijk allemaal 'machinaal' gevormde kruidnoten waren. Met 'machinaal' bedoel ik ietwat platte kruidnoten met een redelijk glad oppervlak en met allemaal een gemiddelde doorsnee van ca.23 mm. De 'ambachtelijk' gevormde kruidnoten (in het rijtje komen we die het eerst tegenkomen bij het kruidvat) zijn iets boller, onregelmatiger van vorm en oppervlak. Met veel barstjes in de bovenkant en een gemiddelde doorsnee van ca. 21 mm. Je ziet bij deze ook vaker kleurverschil op de kruidnoot door het bakken.


Smaak
Voor de test heb ik alle zakjes willekeurig een letter gegeven en invullijsten gemaakt waar de smaaktestresultaten op genoteerd konden worden. Ik heb vier bakjes per keer (verspreid over verschillende dagen) op tafel gezet.
Bij de test werd er gekeken naar het uiterlijk, de geur, de textuur en natuurlijk de smaak en de nasmaak.

De smaak voldeed niet altijd aan de verwachtingen die je kreeg bij het ruiken van een kruidnoot. Zo kon een kruidnoot nog zo lekker ruiken, dan viel de smaak dubbel zo hard tegen.

Voor de 'finale-ronde' heb ik de best-scorende kruidnoten weer bij elkaar op tafel gezet. Hierbij maakte ik een nieuwe vragenlijst, en liet iedereen ook wat nauwkeuriger proeven en beoordelen.


Rangschikking
Kruidnoten
Prijs per kg
Waar te koop
Top 5
1. C1000 kruidnoten
€2,80  (€0,56 voor 200gr)
C1000

2. PLUS kruidnoten
€2,38  (€1,19 voor 500gr)
PLUS

3. Hema kruidnoten
€2,50  (€0,75 voor 300gr)
Hema

4. Jumbo kruidnoten
€2,95  (€0,59 voor 200gr)
Jumbo

5. Perfekt kruidnoten
€1,98  (€0,99 voor 500gr)
Jan Linders
Smaakt ook nog wel
 ‘N’ kruidnoten (De Nijverheid)
€1,41  (€0,99 voor 700gr)
Jumbo

Kruidvat kruidnoten
€2,18  (€0,49 voor 225gr)
Kruidvat
Kan ermee door
Favorina kruidnoten
La Place kruidnoten
€1,30  (€0,65 voor 500gr)
€3,13  (€1,25 voor 400gr)
Lidl
V&D
Niet echt lekker
Fancy kruidnoten (Global biscuits)
Smikkelbeer kruidnoten
Van Delft kruidnoten
€1,58  (€0,79 voor 500gr)
€1,65  (€1,65 voor 1000gr)
€3,45  (€0,69 voor 200gr)
PLUS
Sligro
Xenos
Niet lekker
Albert Heijn kruidnoten
Bakker Bart kruidnoten
Jamin kruidnoten
€3,45  (€0,69 voor 200gr)
€5,57  (€1,95 voor 350gr)
€3,38  (€1,69 voor 500gr)
Albert Heijn
Bakker Bart
Jamin
‘Vies’
Bolletje kruidnoten
Euroshopper kruidnoten
Kruidnoten (Van Delft Biscuits)
Jamin Bio-kruidnoten
€3,59  (€0,79 voor 220gr)
€1,49  (€1,49 voor 1000gr)
€1,32  (€0,99 voor 750gr)
€9,95  (€1,99 voor 200gr)
(Diverse winkels)
Albert Heijn
Aldi
Jamin

In het schema hierboven kun je zien dat de kruidnoten van de C1000, Plus, Hema, het Jumbo-huismerk en Perfekt (huismerk van de Jan Linders) de top 5 hebben gehaald.
Deze kruidnoten hebben allemaal een redelijk glad oppervlak, niet veel barstjes en ze zijn ook een beetje plat. Ze zien er wel aantrekkelijk uit.
Qua kleur zijn ze ook redelijk gelijk. De Jumbo-kruidnoten en Plus-kruidnoten lijken ietsje donkerder en de kruidnoten van de Hema en C1000 ogen wat lichter van kleur.
De gemiddelde doorsnee van vier de top 5 kruidnoten is 23 mm, alleen die van de Hema zijn gemiddeld 22 mm.
Geur, textuur en smaak:
- C1000 kruidnoten: Ruiken best sterk, kruidig en zoetig. De kruidnoten zijn erg knapperig.
De smaak van deze kruidnoten is duidelijk vanaf de eerste beet; kruidig en smaakt lekker. Helaas blijft de smaak niet heel lang hangen. Zoetige nasmaak en een beetje verslavend.
- PLUS kruidnoten: Hebben een zwakke geur, licht kruidig. Deze kruidnoten zijn best wel knapperig, en ze blijven het minst in je kiezen plakken van deze top 5.
De smaak is goed en ook wel duidelijk aanwezig, maar verdwijnt snel. Het is een meer 'gebakken' smaak, wat een iets bittere ondertoon geeft. Verder is de smaak ook wel kruidig. Nauwelijks nasmaak.
- Hema kruidnoten: Ruiken best sterk, lekkere kruidige geur. De textuur van deze kruidnoten is best wel knapperig.
De smaak van deze kruidnoten is wel kruidig en ook wel lekker, maar niet heel sterk (of maar kort). De nasmaak is wat minder lekker (lichtmuffig).
- Jumbo kruidnoten: Ruiken ook kruidig, maar matig sterk. Deze kruidnoten van de Jumbo zijn ietsje minder knapperig dan die van de Hema.
De kruidnoten hebben een minder kruidige, maar meer 'gebakken' smaak (matig sterk). Nauwelijks nasmaak.
- Perfekt kruidnoten: Ruiken matig sterk, kruidig zoetig en licht muffig. Ook deze kruidnoten zijn best wel knapperig.
De kruidnoten smaken licht kruidig, maar het is een beetje een zwakke smaak. Nauwelijks nasmaak.


De kruidnoten die onder de top 5 staan zijn ook gesorteerd op smaak. De kruidnoten die bij elkaar in een vakje staan, kregen ongeveer een gelijke score.
De kruidnoten van Favorina en La Place vertoonden al een chemische bijsmaak.
De kruidnoten vanaf het vakje 'Niet echt lekker' zou ik niet aanraden om op tafel te zetten met Sinterklaas. Aan deze kruidnoten zat geen smaak (Fancy en Van Delft) of juist al een muffige bijsmaak en chemische nasmaak (Smikkelbeer).
De kruidnoten die eronder staan hadden ook allemaal geen smaak, een zwakke en muffige of gewoon ronduit vieze smaak (geen kruidige kruidnootsmaak!) en/of een muffige of chemische nasmaak.
Bij één kruidnoot nam een smaaktester zelfs een hap en riep spontaan 'IEEUWW!'. Deze belandde dus ook in het allerlaatste vak.
De Bio-kruidnoten van de Jamin hadden een hele aparte smaak, maar helaas ook niet lekker. Ze smaakten erg sterk naar gember en een beetje 'verbrand' (hoewel ze er juist licht-'zanderig' uitzagen).

Veranderd recept?
Als ik kijk naar de resultaten van deze test en vergelijk met de resultaten van vorig jaar. Vind ik toch wel een paar opvallende dingen.
Zo scoorden bijvoorbeeld de kruidnoten van Bolletje vorig jaar best wel goed, terwijl ze bij deze test helemaal onderaan eindigden omdat ze gewoon niet lekker waren.
Ook de lekkerste kruidnoten van vorig jaar, die van de Lidl, zijn nu sterk gedaald in de lijst.
De kruidnoten van de Jumbo zijn dit jaar geëindigd bij de beste 5, terwijl we vorig jaar de zak terugbrachten naar de winkel omdat ze niet smaakten.
Als ze hun kruidnotenrecept hebben veranderd, stel ik voor aan de Jumbo om het zo te houden, en aan Bolletje om nog een kritisch ernaar te kijken.
De C1000 heeft blijkbaar een succesrecept voor zijn kruidnoten, want eindigde hiermee zowel dit jaar als vorig jaar op de eerste plaats.

Duidelijk massaproductie-nootjes...

Conclusie
Mijn advies is om de kruidnoten uit de top 3 te kiezen; dus bij de C1000, Plus of de Hema.
De kruidnoten die helemaal onderaan zijn geëindigd zou ik in ieder geval niet kopen! Dan worden ze waarschijnlijk niet gegeten. Daar moet ik wel even bijvertellen dat sommige kruidnoten prima te eten zijn als er verder geen andere naast staan om mee te vergelijken. Alleen zou het zo maar kunnen dat je wel een vies nasmaakje in je mond overhoudt.

De top 3: 1) C1000, 2) PLUS, 3) Hema

Toch is de smaak van de winnende kruidnoten nog wel een beetje aan de zwakke kant. Zelfgebakken is natuurlijk het lekkerst ;p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten