vrijdag 18 november 2011

Kruidnoten-testpanel

Het gaat nog gebeuren, maar ik ben nog niet begonnen aan het kruidnoten-bakken. We hebben wel al strooigoed op tafel staan, maar dat komt dus uit de winkel.
Er is duidelijk verschil in smaak. En we hebben nog niet eens veel 'getest'!
Voor het kruidnoten-testpanel worden alleen de kruidennoten zonder 'laagje' geproefd. Hoewel ik de truffelkruidnoten van Bolletje zeer aan kan raden (zelfs lekkerder dan de gechocolateerde), is er op dat gebied te weinig vergelijkingsmateriaal beschikbaar. Maar mijn voornaamste reden voor de keuze voor kale kruidnootjes, is toch omdat deze traditioneel gestrooid werden. (En eerlijk gezegd vind ik ze ook lekkerder ;P.)

Tot nu toe beoordeeld:
- Hema kruidnoten
- Bolletje naturel kruidnoten
- Bolletje kandijkruidnoten
- AH-huismerk kruidnoten
- Aldi kruidnoten

Resultaten:
- De Hema kruidnoten smaken 'ok√©'. Er zit smaak aan, maar ze zijn niet overdonderend lekker. De nootjes zien er overwegend 'glad' uit aan de bovenkant. De structuur is prima en knapperig als ze 'vers' op tafel staan. Helaas worden ze erg snel zacht.
- Bolletje naturel kruidnoten smaken naar bastogne-koek. Ze zijn qua smaak wel beter dan de Hema-kruidnoten. Ook de structuur van de nootjes is goed en ze blijven langer knapperig. Deze kruidnootjes hebben meer 'barstjes' in hun oppervlak dan de Hema-kruidnoten, ze zien er prima uit.
- De Bolletje kandijnootjes zijn een slag kleiner dan de 'naturel'-variant. De smaak valt zeer tegen. Ze smaken niet naar kandij, maar gewoon ook echt niet lekker. De knapperigheid is wel goed, maar deze raad ik heel erg af. (Ik heb de overige kandijkruidnoten in de blender vermalen en er, met toevoeging van extra speculaaskruiden en suiker om de vieze smaak te maskeren, iets anders van gemaakt zoals nieuwe kruidnoten of cake.)
Ik heb Bolletje over deze kruidnootjes al een bericht gestuurd, maar heb nog niks terug ontvangen.
- De kruidnoten van de Aldi en de Albert Heijn zien er precies hetzelfde uit. Ze lijken op de kruidnoten van Bolletje. De smaak echter, lijkt er niet op. Er zit heel erg weinig smaak aan. Ze zijn dus niet echt vies, maar ook niet lekker. De structuur is wederom wel prima en knapperig.

Tussenstand:
1. Bolletje kruidnoten (de originele)
2. Hema kruidnoten
3. AH en Aldi kruidnoten
100. Bolletje kandij kruidnoten


(Hier kun je het tweede deel van de winkelkruidnoten-test bekijken.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten