zondag 20 oktober 2013

Dzzz..POP en Panpan

'Dzzz... POP', en toen begaf de oven het tijdens het voorverwarmen...
Mijn vader verving de zekering. Oven weer terug aan. *knetter, knetter* 'POP', weer uit... Oké, kapot!
Zekering opnieuw vervangen zodat de koelkast het in ieder geval deed, maar de oven kon ik dus niet meer gebruiken (magnetron overigens ook niet dus, want die zit er bij in).
Nu moeten we dus (weer) op zoek naar een nieuwe oven. 'Weer' omdat de oven het in november 2011 ook had begeven. We hadden geluk dat we precies zo'n zelfde oven (in goede staat) konden vinden tweedehands. Maar deze is nu ook kapot. Niet zo fijn, want de oven die ik tot nu toe dus gebruikte was een groot exemplaar met alle functies in één. Tegenwoordig maken ze die niet meer :(.

Koken zonder oven is op zich geen groot probleem (wel heel jammer, though). Maar brood zonder oven vraagt om enige creativiteit. Je kan bijvoorbeeld producten als wraps in de pan maken.
Maar ik wilde van het weekend bij de verse paprikasoep (gemaakt met een nieuwe blender!) geen wraps serveren. Stokbrood (af)bakken ging niet. En vers halen bij de winkel zat er ook niet meer in.
Toen maakte ik kleine ronde broodjes in de pan, door mijn zus omgedoopt tot 'Panpan' toen ze op de tafel verschenen. 'Pan' verwijst natuurlijk naar de nederlandse koekenpan waar het brood in is gebakken, maar 'pan' betekent ook 'brood' in het Japans. Overigens hebben andere talen ook soortgelijke woorden voor brood; denk aan 'pain' (Frans) en 'pane' (Italiaans).

Je kan je kruidenboter/beleg bovenop je broodje smeren, maar vullen kan ook! Op de foto had mijn vader er salade in gedaan, maar vul ze naar believen (bijvoorbeeld kaas, tapenade, vleeswaar, broodsalades...). De broodjes zijn naturel van smaak.

Panpan
Eigen recept, voor 4 personen

Ingrediënten:
- 450 gr bloem
- 1 zakje droge gist
- 1 tl zout
- 2 tl suiker
- 1 el honing
- 1 el (volle) yoghurt
- 300 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:
- Doe de bloem in een kom en doe het zout langs de rand. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de suiker en gist in. Voeg het water toe en de honing en yoghurt.
- Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht en soepel deeg. Dek af met plasticfolie en laat ca. 1 uur rijzen.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote plak. Steek met een ringvormige steker of een glas rondjes uit. Leg deze even opzij om nog ca. 15-20 minuten na te rijzen (maar dit gebeurt automatisch al terwijl je bezig bent met rondjes uitsteken).
- Verhit een grote koekenpan (zonder boter/olie). Zet het vuur wat omlaag naar middelhoog. Leg een aantal deegrondjes in de pan en bak tot ze zijn gerezen, bubbeltjes hebben op de bovenkant en goudbruin van onder zijn. Keer ze om en bak de panpans ook goudbruin aan de andere kant.
- Bak zo alle deegrondjes. Laat de broodjes heel even een beetje uitdampen op een rooster voordat je de broodjes samen in een bak doet, dan blijven ze lekker knapperig aan de buitenkant.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten