maandag 2 december 2013

Speculaasbrokken

Sinterklaas is alweer enkele weken in Nederland. Hoog tijd voor een Sinterklaasrecept dus.
De afgelopen jaren heb ik vele recepten die ik op internet en in kookboeken had gevonden uitgeprobeerd, op zoek naar 'het beste recept' voor kruidnoten, pepernoten, speculaasjes, speculaasbrokken, gevulde speculaas, taaitaai en borstplaat. En ik had ook de kruidnoten uit de winkels getest.

Vandaag geen recept uit deze stapel getestte recepten, maar een nieuwe. Zoals ik meestal doe, gewoon maar wat bij elkaar mixen en in de oven schuiven XD. Desalniettemin... met een prima resultaat.

Speculaasbrokken

Ingrediënten:
- 185 gram (room)boter, ongezouten
- 155 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 1 el speculaaskruiden
- 1 el kaneel
- zout
- garneeramandelen
- 1 eidooier + water

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180ºC graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Mix de boter zacht in een kom. Voeg de suiker toe en mix tot alles is vermengd.
- Doe het ei erbij en mix erdoor. Voeg dan de specerijen, het zout en de bloem toe.
- Mix tot een egaal deeg. Het is wel wat plakkerig.
- Maak je handen nat en vorm van het deeg een plak van ca. 1,5 cm dik op de bakplaat. (Maak eventueel gebruik van een deegroller (met bakpapier ertussen) of de bolle kant van een lepel om het wat egaler plat te maken.)
- Duw garneeramandeltjes in het deeg.
- Klop de eidooier los met een eetlepel water. Bestrijk met bakkwastje het deeg hiermee.
- Bak ongeveer 25-30 minuten in de oven.
- Laat de speculaasplak volledig afkoelen op een rooster. Breek daarna in stukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten