zaterdag 16 augustus 2014

Matcha-pudding

Mijn zus is net terug van haar vakantie naar Japan. Ze was langsgekomen om foto's te laten zien en ze had ook sticks met matchapoeder meegenomen. Je kan er traditioneel groene thee van zetten, maar het is ook prima te gebruiken in andere recepten.

De lichtgroene sticks zijn de matchazakjes die ik heb gebruikt.
Het donkergroene zakje bevat gezoete matcha (met suiker).
Natuurlijk heb ik meteen de matcha uitgeprobeerd in een recept. Ik maakte matcha-pudding!
Het groene poeder ziet er al mooi uit als je het zo uit het zakje schud, maar het geeft ook een leuk kleurtje aan je gerecht (net als pandan! Alleen heeft matcha vanzelfsprekend een andere en ook zachtere smaak).


De matchapoeder die je in Nederland vindt, is vermengd met suiker of is heel erg duur als je een goede kwaliteit wil hebben..
Je kan in principe wel de gezoete matcha gebruiken in dit recept, dan kan je ook met iets minder suiker toe.

Matcha-pudding
2-3 porties

Ingrediënten:
- 350 ml (volle) melk
- 100 gr suiker
- 20 gr maizena
- 2 sticks matchapoeder (à 1,8 gram)
- 1 tl vanille-essence

Bereidingswijze:
- Doe 300 ml van de melk in een pannetje met de vanille en 2 tl suiker. Breng rustig aan de kook.
- Meng ondertussen in een kommetje de suiker, matchapoeder en maizena door elkaar. Doe hier de overige 50 ml melk bij en roer tot een papje.
- Schenk een klein beetje van de kokende melk bij het papje terwijl je roert. Doe dit vervolgens terug in de pan bij de rest van de melk, blijf voortdurend roeren met een garde.
- Laat ca. 1-2 minuten zachtjes koken (blijf roeren om klontjes te voorkomen) tot het dik wordt.
- Verdeel de pudding over kommetjes.
- Eet warm of laat afkoelen.
De pudding kan als hij voldoende is afgekoeld, afgedekt met plasticfolie in de koelkast bewaard worden.


Kan je geen matcha vinden, of hou je niet zo van groene pudding? Vervang de matcha voor twee theelepels cacaopoeder en dan heb je chocoladepudding!

Zie hier de blogpost van mijn zus over de Japanse thee.

2 opmerkingen:

  1. érg groen, maar verrassend lekker :D

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat kleurtje is inderdaad "best eng" maar het recept klinkt het proberen waard! Gr. P.

    BeantwoordenVerwijderen