zondag 27 maart 2016

Mini-speltstolletjes

Behalve gele broodjes heb ik ook mini-paasstolletjes gebakken. De vulling barstte wel uit sommige broodjes tijdens het bakken!


Deze kleine stolletjes heb ik met biologische speltbloem gemaakt. Het was een mix voor speltbrood. Maar natuurlijk kan je ook gewone (spelt)bloem gebruiken en hier een zakje gist en zout aan toevoegen.
Laat de rozijnen vantevoren ongeveer 20 minuten wellen in warm water en dep ze daarna goed droog.


Mini-speltstolletjes
Voor ongeveer 12 broodjes

Ingredienten
- 170 gr rozijnen (geweld)
- 500 gr biologische speltbroodmix (of bloem met een zakje droge gist en zout)
- 200 ml water (lauwwarm)
- 1 ei
- 70 gr amandelmeel
- 100 gr crèmehoning
- 70 gr gedroogde abrikozen

Bereidingswijze
- Doe de bloem met water en ei in een kom, mix met deeghaken tot het deeg samen begint te komen en mix dan de rozijnen erbij.
- Kneed nog kort met de hand op een met bloem bestoven werkblad.
- Doe de deegbal in een (ingevette) kom, dek af met folie en laat op een warme plek rijzen (ongeveer 45-60 minuten).
- Maak de vulling door de abrikozen fijn te hakken met een mes. (Je krijgt dan wel stukjes abrikozen in je vulling, wil je dit niet, dan kan je ook alles in de blender doen.)
- Doe deze in een kom met het amandelmeel en de honing. Met kort met een vork, kneed het vervolgens met de hand tot een bal. Als het goed is, is het niet erg plakkerig.
- Verpak het in plastic folie en leg tot gebruik in de koelkast.
- Verdeel het brooddeeg en de vulling beide in ongeveer 12 gelijke porties.
- Maak van elk deegballetje een plat rondje en van elke portie vulling een rolletje.
- Vouw het brooddeeg om de vulling heen en zorg dat alle naden dicht zijn. Leg het broodje met de naad naar beneden op een bakplaat.
- Doe hetzelfde met de andere broodjes. Laat vervolgens nog ongeveer een halfuur rijzen (afgedekt met folie).
- Verwarm de oven voor op 220ºC.
- Klop een ei los en bestrijk de broodjes hiermee.
- Bak de broodjes gaar in ongeveer 15 minuten.


Wil je iets anders om te bakken dat wat sneller klaar is? Deze muffins zijn bijvoorbeeld een smakelijk alternatief!
Geniet van je paasdagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen