zondag 24 juli 2016

Alles-in-één havermoutnotencake

Dit recept was eigenlijk geïnspireerd door ontbijtkoek. Ik bedacht me dat ik nog wel een keer een recept wil maken voor echt lekkere ontbijtkoek. Ik heb wel eens (verschillende) recepten uitgeprobeerd die ik tegenkwam op internet. Ze smaakten best wel, maar geen enkele leverde het resultaat waar ik eigenlijk naar zocht...

De naam 'ontbijtkoek' bracht me tegelijkertijd ook op het volgende idee; een èchte ontbijt-koek! Of cake!
Speciaal voor mensen die geen tijd (of zin) hebben om uitgebreid een ontbijt te maken 's ochtends. Wat vind ik dat er dan allemaal in moet zitten? Gezonde elementen om je dag goed te beginnen. Dus, dacht ik, bijvoorbeeld vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten en gezonde vetzuren. Verschil in textuur is ook altijd aangenaam.

Vervolgens ging ik eens kijken wat ik in huis had; ingrediënten verzamelen!
Ik vond een banaan die aan de rijpe kant was (dus perfect om mee te bakken!), en een appel. Hier hebben we de (wateroplosbare) vitaminen al.
Een ei is ook altijd handig, het levert naast eiwitten ook een bijdrage aan de cohesie van de producten die je bakt. Dan valt de cake niet uit elkaar! Eiwitten worden in je lichaam gebruikt als bouwsteen voor je spieren. Daarnaast zorgen ze ook sneller voor een verzadigd gevoel dan koolhydraten en vetten, dan kan je de ochtend goed doorkomen!
Het volgende ingrediënt was yoghurt. Ook yoghurt bevat eiwitten, maar ook mineralen zoals calcium en daarnaast ook gezonde bacteriën voor je darmen (hoewel het wel de vraag is hoe werkzaam die laatste nog zijn nadat ze een halfuur in de oven hebben liggen bakken :P).
Honing zorgt voor zoetheid in de cake omdat het voornamelijk suikers bevat (hoofdzakelijk fructose en glucose). Ook zitten er in honing kleine hoeveelheden eiwitten en losse aminozuren, enzymen, mineralen (chroom, mangaan en selenium), spoorelementen (o.a. zwavel, fluoride, jodium), vitaminen, aroma's en polyfenolen. De samenstelling hiervan verschilt per honing. De polyfenolen in honing (flavonoïden) hebben een anti-oxidant werking. Onderzoek naar de anti-oxidantwerking van honing toonde geen verandering of een verhoogd effect bij verwerken van honing! In de geschiedenis wordt honing vaak gedocumenteerd als medicinaal product. Tegenwoordig hebben diverse studies aangetoond dat honing inderdaad (meerdere) gezondheidsvoordelen biedt (hoeveel effect ligt natuurlijk ook aan de soort en de hoeveelheid honing die je consumeert!). (Bogdanov et al, JACN 27 (6), p677-689, 2008)
Vanwege de suikers kan honing snel energie leveren, dat heb je ook nodig 's ochtends om aan de gang te gaan (zoals snel je spullen pakken en op de fiets springen).
De zonnebloemolie levert enkele gezonde onverzadigde vetten.
De specerijen zouden een positieve werking hebben door een anti-oxidantwerking (kaneel) en anti-virale en een positief effect op de spijsvertering (gember).
Dan de studentenhaver! Als je enige achtergrond wilt hebben over de achtergrond van studentenhaver, kan je dit artikel lezen. De naam kan worden afgeleid van het feit dat het voor studenten een makkelijk snack was die (naast lang houdbaar) ook gezond was vanwege de vetoplosbare vitaminen (zoals vitamine A en E), mineralen en gezonde vetzuren in de noten, en vezels in de rozijnen. De noten die in de mix zitten zijn meestal hazelnoten, paranoten, amandelen, walnoten en cashewnoten.
Als laatste nog de havermout en bloem om het geheel bij elkaar te binden. Deze ingrediënten leveren koolhydraten, waar je energie uit haalt. Volkoren producten hebben een hogere 'glycemische index' (GI) en de energielevering gaat dan langzamer dan bij bijvoorbeeld honing. Dat is dus voor later op de ochtend ;). Daarnaast leveren ze ook vezels en (vooral havermout) belangrijke mineralen zoals calcium, kalium, foliumzuur, ijzer en ook vitaminen.

Uit al deze ingrediënten kwam onderstaande cake. De cake rijst niet erg in de oven, maar toch is de cake niet heel 'zwaar'. De havermout zorgt voor een luchtigere en kruimelige textuur. Daarnaast heb je veel verschillende textuur in de cake van de zachte appelstukjes en knapperige noten.

Uiteraard hoef je deze cake niet per se te bewaren voor het ontbijt, maar kan je het ook prima als tussendoortje eten :).


Havermoutnotencake met appel
Voor 1 kleine cake

Ingrediënten
- 1 banaan (110 g)
- 1 ei
- 100 g yoghurt
- 2 el honing (35 g)
- 30 g zonnebloemolie
- 1 tl kaneel
- Snufje gemberpoeder
- 1 appel (80 g)
- 100 g elitehaver/studentenhaver
- 150 g havermout
- 5 g bakpoeder
- 30 g (volkoren) bloem

Bereidingswijze
- Prak de banaan met een vork, roer daarna de yoghurt, het ei, de honing, kaneel en gember erdoor.
- Schil de appel, snijd deze in blokjes en voeg deze samen met de overige ingrediënten toe aan de kom.
- Schep alles rustig door elkaar met de vork.
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een bakvorm (klein cakeblik van ca. 18 cm) in.
- Doe het beslag in de bakvorm en bak goudbruin en gaar in ongeveer 35 minuten.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Ook dit is een van je recepten dat ik zeker eens ga maken! Naast dat het erg lekker lijkt is het ook nog eens makkelijk om even snel een ontbijt te nuttigen. En een "normaal" ontbijt schiet er bij mij nog wel eens doorheen vanwege geen tijd ervoor nemen :).

    Leuk ook dat je er een goed verhaal bij schrijft (en er dus duidelijk ook over nagedacht hebt) waar een en ander voor dient, dat is een mooie aanvulling die je niet veel ziet bij recepten.

    BeantwoordenVerwijderen