zaterdag 27 oktober 2012

Kip in zoete sinaasappelsaus

Vandaag weer een hoofdgerecht. Nu met kip. Meestal snijd ik kipfilet in stukjes en roerbak het in de pan. Deze keer bleven de (scharrelkip)filets heel. Ik bakte ze aan in de pan en liet de oven de verdere garing doen. Dat is wel makkelijk voor wat grotere hoeveelheden. Het aanbakken in de pan kan je namelijk in twee porties doen als dat nodig is.

Kip in zoete sinaasappelsaus
Eigen recept, voor 6 personen

Ingrediënten:
- 6 kipfilets (á 125 gram)
- 1200 gr broccoli
- rasp van 1 sinaasappel
- 500 gr rijst
- maizena

Marinade:
- sap van 2 sinaasappels (ca. 150/200 ml)
- ong. 5 el sojasaus
- 5 el vloeibare honing
- 1 cm verse gember, geraspt
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen laos
- zout/peper
- 1 el azijn
- 1 el sesamolie

Bereidingswijze:
- Boen een sinaasappelschoon en rasp de schil in een bakje, zet even apart. Snijd dan beide sinaasappels doormidden en pers ze uit. Meng met de andere ingrediënten voor de marinade in een kom.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een kleine bakplaat, -schaal of braadslee in waar alle kipfilets naast elkaar in passen.
- Bestrooi de kipfilets met zout en peper en 'bebloem' met maizena.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de kipfilet aan beide zijden snel goudbruin (ze zijn dan nog niet gaar vanbinnen!). Leg ze vervolgens in de bakplaat. Schenk de marinade over de kip heen en zet in de oven op 20 minuten.
- Doe de rijst in een pan en bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de broccoli in roosjes en was ze. Doe ze alvast in de pan, maar zet deze pas aan tegen het einde van de baktijd van de kip, de broccoli is in ca. 7 minuten beetgaar.
- Controleer of de kip na 20 minuten gaar is vanbinnen, zet anders de oven op 200 graden en bak de kip nog 5 minuten langer. De kip is gaar wanneer de vloeistof uit de kip helder/transparant van kleur is als je er in prikt.
- Roer de rijst los. Giet de broccoli af en bestrooi deze met de sinaasappelrasp.
- Serveer de rijst en broccoli met de kip en saus en bestrooi met gebakken uitjes.


2 opmerkingen: