donderdag 13 december 2012

Bleekselderijsalade met venkel en mandarijn

Vandaag maakte ik een salade bij het avondeten. Hij heeft wel iets weg van de witlofsalade die met mandarijn en walnoten wordt gemaakt, maar deze is toch net even anders.
Voor de dressing heb ik sojayoghurt gebruikt in verband met een tafelgenoot met zuivel-allergie. Natuurlijk kan je ook gewone yoghurt pakken of mayo- of yoghonaise voor een iets romigere smaak. Deze sojayoghurt is namelijk niet zo zuur als gewone zuivelyoghurt.
De sinaasappelolie die ik heb gebruikt, heb ik zelf gemaakt. Maar is ook verkrijgbaar bij speciaalzaken zoals de Oil&Vinegar.

Bleekselderijsalade met venkel en mandarijn

Ingredi├źnten
- 1/2 venkelknol
- 3 stengels bleekselderij
- 3 mandarijntjes
- citroensap
- handvol verse basilicumblaadjes
- 1 1/2 el (soja)yoghurt
- 1 tl mosterd (fijne)
- 1 tl sinaasappelolie
- 1 tl dille
- 1 tl citroentijm
- zwarte peper
- zout

Bereidingswijze
- Was de groenten en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes, halveer eventueel nog een keer als de stukken te groot zijn. Schep de venkel om met enkele druppels citroensap wanneer je deze hebt gesneden om verkleuring te voorkomen.
- Pel de mandarijntjes en verwijder eventuele draadjes. Pluk de partjes uit elkaar en doe in de bak bij de venkel en bleekselderij. Scheur de basilicumblaadjes in stukjes boven de bak en meng alles door elkaar.
- Meng in een apart bakje de yoghurt met de mosterd, olie en enkele druppels citroensap tot een egaal geheel. Voeg de dille, citroentijm, wat zwarte peper en zout toe en roer erdoor.
- Meng de dressing pas vlak voor het serveren door de salade.

Wij hadden de salade bij pasta met kruidige tomatensaus, sperzieboontjes en kipburgers. Maar natuurlijk kan je hem ook bij een andere maaltijd, of bijvoorbeeld bij een barbeque of bij de gourmet!

1 opmerking: