dinsdag 18 december 2012

Disco-éclairs

Mijn moeder heeft morgen een kerstborrel, ze wilde graag leuke gebakjes hebben daarvoor.
Ik stelde éclairs voor; langwerpige soesjes gevuld met banketbakkersroom. Dat vond ze een prima idee.
De éclairs heb ik na het vullen gedoopt in gesmolten chocolade (handig voor bijvoorbeeld overige chocoladeletters ;P), en versierd met disco-dip om het wat feestelijker te maken!


Disco-éclairs
(20-22 stuks)

Ingrediënten:
- 50 gr boter
- 125 ml melk
- 1 tl suiker
- 75 gr bloem
- snufje zout
- 2 eieren (ca. 100 gram), losgeklopt

Vulling:
- 1 zakje mix voor banketbakkersroom (140 gr) (ik gebruikte van Dr.Oetker)
- 350 ml water
- 200 ml (verse of houdbare) slagroom

Decoratie:
- ca. 200 gram chocolade (ik had melkchocolade gebruikt, maar puur is ook prima!)
- Discodip

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Doe de boter met melk en suiker in een pannetje. Zet op het vuur en breng aan de kook, blijf ondertussen steeds roeren met een houten lepel.
- Zeef ondertussen in een kommetje de bloem met het zout.
- Als de boter en melk aan het bubbelen is en de boter niet meer bovenop drijft, voeg dan ineens alle bloem toe. Zet het vuur uit en roer het geheel snel met de houten lepel tot een egaal deeg. Het is goed wanneer zich een bal heeft gevormd.
- Doe het deeg over in een kom.
- Mix het deeg 5 seconden met een elektrische mixer op de laagste stand. Voeg dan beetje bij beetje de losgeklopte eieren toe. Zorg dat het deeg het ei helemaal heeft opgenomen voordat je nog wat toevoegd.
Het deeg is klaar als zich een zacht, dik en glad beslag heeft gevormd.
(je kan de eieren ook met de hand toevoegen. Dan moet je heel hard roeren met de houten lepel.)
- Doe het beslag in een spuitzak. Spuit op een met bakpapier bekleedde bakplaat langwerpige reepjes (ca. 5 cm lang). Schuif de bakplaat in de hete oven en bak 10 minuten op 200°C. Open de ovendeur niet. Zet de temperatuur naar 175°C en bak de éclairs nog 15 minuten goudbruin en gaar.
- Zet vervolgens de oven uit en de deur op een kier (steek eventueel een pollepel tussen de ovendeur). Laat de ongevulde soesjes 30 minuten in de oven afkoelen en daarna verder op een rooster.
- Maak de vulling: Doe de mix voor banketbakkersroom met de slagroom en het water in een kom. Mix tot een egaal geheel. Laat ca. 5 minuten opstijven.
- Maak met een mesje een kleine inkeping in elk soesje.
- Vul een spuitzak (met een dun spuitmondje) met de room. Spuit elk soesje vol met room (je zal wel wat room overhouden).
- Smelt de chocolade au bain marie. Doop elk gevulde soesje met de bovenkant in de chocolade. Ik heb er voor gezorgd dat de opening waar ik de room door heb gespoten, ook onder de chocolade kwam te zitten.
- Leg de éclair vervolgens op (bijvoorbeeld een dienblad met) bakpapier, bestrooi meteen met discodip voordat de chocolade hard wordt. Herhaal dit voor alle éclairs.
- Laat de chocolade helemaal hard worden.


Eet smakelijk!

3 opmerkingen: