dinsdag 4 december 2012

Warme Masala-chocolademelk

Het is weer december en de koude dagen breken weer aan. Gister viel er zelfs al sneeuw! De winter is echt een tijd waarbij je lekker met je sloffen en een kop dampende chocolademelk op de bank kruipt.
December is ook een maand vol feestdagen; Sinterklaas, Kerstmis en Oud&Nieuw. Daarbij hoort natuurlijk veel gezelligheid en staat over het algemeen ook in het teken van lekkere dingen.
Ik heb hier een recept voor een chocolademelk die net ietsje anders is dan normaal. Deze 'masala chai-spiced' hete chocolademelk is iets lichter dan de choco's die worden bereidt met echte chocolade en volle melk. Persoonlijk vond ik dat wel een goede tegenhanger van alle (meestal calorierijke) lekkere hapjes en snoepgoed. Maar deze variant is ook vol van smaak en je wordt er net zo warm van! Evengoed genieten!

De originele masala chai (letterlijk betekent het 'gemengde specerijen-thee', 'chai' = 'thee') wordt gemaakt door melk en water in de verhouding 1:1 te vermengen en te verwarmen. Daaraan wordt suiker toegevoegd (of naderhand). En vervolgens geraspte verse gember en een 'Masala thee'-specerijenmix. Het verschilt een beetje per regio in India, maar over het algemeen bevat dit kardamom, kaneel, kruidnagel, gember en peper. Het geheel wordt aan de kook gebracht waarna er een theelepel zwarte theeblaadjes aan wordt toegevoegd. De chai wordt dan van het vuur gehaald en afgedekt ongeveer 10 minuten met rust gelaten zodat de smaken goed in kunnen trekken. De drank wordt dan gezeefd en geserveerd.
Vaak wordt deze specerijencombinatie 'chai' genoemd. Vooral in de commersie komt het woord 'chai' tegenwoordig veel voorbij. Maar feitelijk betekend het dus gewoon 'thee'. In mijn recept gebruik ik geen thee, maar wel de specerijen. Daarom heb ik het masala-chocolademelk genoemd, letterlijk dus: chocolademelk met gemengde specerijen.

In dit recept maak ik gebruik van gemalen specerijen. Het kan ook met hele specerijen (verse gember, kaneelstokjes, kardamompeulen, hele kruidnagels, etc). Dat is misschien wel 'authentieker', maar ik dacht: als je koud en verkleumd thuiskomt uit de sneeuw, dan wil je het zo snel mogelijk warm hebben. Om de optimale smaak uit de hele specerijen te halen, moet je ze toch wel 10 minuten laten trekken. Ik heb daarom hier gekozen voor de gemalen versies omdat je die meteen kunt serveren.

Dit recept is voor 1 mok. Je kan natuurlijk makkelijk de hoeveelheden vermeerderen om meerdere mensen te voorzien van dit kopje warmte.
Voor een extra volle smaak kan je ook gewoon 250 ml melk gebruiken voor 1 mok.

Warme Masala-chocolademelk
Eigen recept, voor 1 mok

Ingrediënten:
- 125 ml melk
- 125 ml water
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl kardamompoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- snufje kruidnagelpoeder
- snufje gemalen zwarte peper
- een draai grof zout uit de molen
- 1 el rietsuiker (of evt. honing)
- 1 el cacaopoeder

Bereidingswijze:
- Doe de melk en water in een pannetje en verwarm op het vuur.
- Vermeng de overige droge ingrediënten in een mok. Schenk een beetje van de melk erbij en roer tot een papje.
- Roer regelmatig in de melk tot deze kookt en dus goed heet is.
- Schenk de melk in de mok terwijl je voorzichtig (zonder morsen) roert.
- Serveer eventueel met een dot slagroom.

Tip: Probeer ook eens sinaasappelschillen mee te koken in de melk (en dan verwijderen voordat je het in de mok schenkt). Dit geeft weer een extra smaakdimensie aan de chocolademelk en smaakt ook heel lekker!

Wil je het graag zuivel- en suikervrij? Kies dan voor bijvoorbeeld soja- of amandelmelk, en honing in plaats van rietsuiker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten