woensdag 29 mei 2013

Oma's appeltaart

Een bezoekje aan oma; standaard kwam er een stukje appeltaart bij de koffie, thee of vruchtensap.
Altijd dezelfde taart. Maar dat was niet erg, want hij smaakte lekker!
Het is geen traditionele 'Hollandse' appeltaart met een korst van zanddeeg, een ruitpatroon bovenop en een vulling van appel, rozijnen en kaneel. Dit exemplaar was op basis van cakebeslag, met ingekerfde partjes appel en naderhand bestreken met abrikozenjam en bestrooid met poedersuiker.
Nu maak ik deze taart voor oma!

Kies voor de appels bij voorkeur een zoete, maar stevige appel. Zoals bijvoorbeeld jonagold, elstar of breaburn.


Oma's appeltaart
(voor 8 personen)

Ingrediënten:
- 160 gr bloem
- 10 gr custardpoeder (1 el)
- snufje zout
- 2 tl bakpoeder
- 130 gr (room)boter, ongezouten
- 130 gr witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl citroenrasp (of -essence)
- 3 eieren, middelgroot
- 2-3 el melk
- 25 gr amandelschaafsel (bij voorkeur even geroosterd in een droge koekenpan)
- 2 grote appels (je gebruikt ca. 1,5 appel.)
- 2 el abrikozenjam
- poedersuiker

Bereidingswijze:
- Zeef de bloem met custardpoeder, zout en bakpoeder in een aparte kom. Zet even opzij.
- Mix de boter zacht. Voeg de suiker, vanillesuiker en citroen toe en mix tot het 'zalvig' is.
- Voeg één voor één de eieren toe. Doe het volgende ei er pas bij als het vorige volledig is opgenomen.
- Spatel de gezeefde bloem om en om in delen met de melk door het beslag tot een egale massa.
- Spatel als laatste de amandelen erdoor.
- Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 20-24cm in en bebloem deze. Verwarm de oven voor op 160°C graden.
- Doe het beslag in de springvorm en verdeel gelijkmatig met een (herhaaldelijk) natgemaakt bolle achterkant van een lepel.
- Schil de appels en snijdt ze in kwart-partjes. Kerf de bolle kanten in (dus niet volledig doorsnijden). Leg de appelpartjes met de bolle kant naar boven in het beslag in de springvorm.
- Bak het geheel in ca. 45 minuten gaar in de oven.
- Verwarm de abrikozenjam in een pannetje zodat deze vloeibaarder wordt. Bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
- Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker.


Bovendien: Het is nu zulk druilerig en nat weer in Nederland (terwijl het toch al lang zomer is!), dat vráágt gewoon om appeltaart!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen