woensdag 25 juli 2012

Zomerse quiche met andijviesalade

Het is zulk warm weer (27-30°C)! Dat vraagt om een zomers gerecht.
Quiche met ham en courgette
Eigen recept, voor 5 personen

Ingrediënten:
- 4-5 plakjes deeg voor hartige taart
- 2 courgettes
- Restje groenten (broccoli, prei, maïs) (of een extra courgette)
- 1/2 (grote) ui, gesnipperd
- 100 gram yorkham-reepjes
- 150 ml melk
- 3 eieren
- 1 el bloem
- 2 el panko
- 2-3 el paneermeel
- klein bosje verse peterselie, kleingesneden
- Zout, peper

Bereidingswijze:
- Laat het deeg 5-10 minuten ontdooien. Bekleed een grote quichevorm hiermee.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de courgettes in kwart- of halve plakjes. Roerbak deze ongeveer 5-10 minuten met wat zout op matig vuur tot de groenten zacht is en wat vocht is verloren. Doe over in een vergiet en zet even opzij.
- Fruit nu kort de hamreepjes en ui in de pan.
- Doe de eieren met de melk en bloem in een kom. Breng op smaak met peper, zout en de peterselie. Klop met een garde, of een minuut met een handmixer.
- Bestrooi de bodem van de quiche met panko. Verdeel hierover de ham en ui. Daarbovenop de groenten/courgette. Schenk het eimengsel erbij.
- Strooi vervolgens het paneermeel over de quiche.
- Bak 45-60 minuten in de oven tot het midden niet meer vloeibaar is. Bedek indien nodig de quiche na 45 minuten met aluminiumfolie, om te voorkomen dat de randjes en bovenkant aanbrandt.

Bij de quiche maakte ik een salade met de andijvie die ik nog over had van gisteren. Toen had ik rauwe andijviestamp gemaakt, maar ik had te veel andijvie.

Andijviesalade
Eigen recept
Ingrediënten:
- 1/2 krop andijvie
- 1 bosui
- Ongeveer 10 blaadjes verse basilicum
- 3 Blaadjes verse munt
- 4 sprietjes bieslook
- 2 takjes (6 blaadjes) lavas
- Ongeveer 7 kleine blaadjes citroenmelisse
- Klein bosje peterselie
- Ongeveer 4 blaadjes dragon
- Rasp van 1 citroen

Bereidingswijze:
- Was de andijvie en snijdt in smalle reepjes.
- Was de kruiden en snijdt deze klein.
- Snijdt ook de bosui in ringetjes
- Voeg de citroenrasp erbij en meng alles doorelkaar.

Serveer met dressing

Bij deze salade hoort ook een dressing. Het citroensap vormt de basis. Zo heb ik de citroen meteen optimaal gebruikt; het rasp van de schil in de salade, en het sap in de dressing.
Normaal ben ik niet zo'n fan van dressing over mijn salade, maar deze mag je echt niet weglaten!

Dressing
Eigen recept

Ingrediënten:
- Sap van 1 citroen
- 2 el olijfolie extra vierge
- 2 tl franse (fijne) mosterd
- scheutje azijn
- Fijne kristalsuiker, ongeveer 2 el
- Peper, zout

Bereidingswijze:
- Mix alle ingrediënten door elkaar met een garde tot een homogeen geheel.
- Proef en voeg eventueel wat extra suiker, peper en/of zout toe.


Bij de quiche en salade, bakte ik ook plakjes ontbijtspek uit, zodat ze lekker knapperig waren. Van restjes quiche-deeg maakte ik mini-kaasflapjes. En er kwamen kerstomaatjes en komkommer bij op tafel.


Een licht gerecht, prima voor zo'n hete dag!
En dan natuurlijk wel buiten aan de tuintafel dineren ;P

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen