vrijdag 6 september 2013

Broodjes (zonder kneden)

Kookprogramma's zijn helemaal 'in' en iedereen slaat aan het koken en bakken. Zo is bijvoorbeeld het eerste Nederlandse seizoen van 'Heel Holland Bakt' (Nederlandse versie van 'The great British Bake-off') afgelopen zomer uitgezonden op tv, en er staat alweer een tweede seizoen op de planning.
'The Taste' is weer een nieuw programma dat zijn intrede gaat maken in Nederland. Hierbij wordt wederom gezocht naar kooktalent in Nederland en Vlaanderen. Het gaat gepresenteerd worden door Chefkoks Robert Kranenborg (bekend van o.a. het programma 'Topchef') en Herman den Blijker (bekend van o.a. 'Herrie in de keuken').
Persoonlijk vind ik het leukste kookprogramma 'Masterchef Australia'. Hiervan is er ook bijvoorbeeld een Amerikaanse, Engelse en Nederlandse versie (en daarbij ook nog 'junior' en 'professionals'), en zelfs ook in meer landen. Maar de Australische versie is mijn favoriet.
Daar heb ik ook het volgende recept vandaan.

Het is supersimpel brood, je hoeft hier geen bakker voor te zijn.
Je roert het deeg, inderdaad roeren - er is niet eens een mixer nodig, de avond vantevoren. Laat het een nacht in de koelkast staan en de volgende dag kan je het bakken in de oven. Gewoon rechtstreeks vanuit de kom op de bakplaat en de oven in. Makkelijker kan het bijna niet. Het enige waar je aan moet denken is dat je wel het deeg een dag vantevoren moet maken.
Je kan er zowel een groot brood van maken als kleinere exemplaren. Ik heb gekozen voor broodjes, omdat die allemaal mooi luchtig worden, en er is minder kans op slechter gerezen stukjes deeg in het midden van het brood.
De broodjes heb ik nu op een gewone bakplaat gebakken, en ze lukten heel aardig! Het heeft wel iets weg van ciabattabrood. Maar stel je eens voor als ik ze op de pizzabaksteen bak... Hmmm, met een extra knapperige korst!

Van het onderstaande recept kan je 2 broden, of 8-12 broodjes maken. Het recept is ook prima te halveren. Verminder de hoeveelheid zout niet, want anders smaakt het brood echt te flauw.
Bak-ze!

Brood(jes) zonder kneden

Ingrediƫnten:
- 1000 gram bloem
- 1 el zout

- 1 el droge gist (of 2 zakjes)
- 950 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:
- Doe het zout in een grote kom. Doe de bloem erbovenop en de gist. Schenk het water erbij en roer met een (houten) lepel door tot alles ongeveer vermengd is.
- Dek de kom af met plasticfolie en zet het in de koelkast waar je het een nachtje laat staan. Zorg wel dat het deeg ruimte heeft in de kom om in volume te verdubbelen.
- De volgende ochtend; het deeg is gerezen en zit er bubbelig uit.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en bestrooi met best wat bloem (niet te zuinig).
- Doe het deeg in de gewenste porties op de bakplaat. Ik 'schepte' deeg uit de kom met een plastic schraper en het werkte moeiteloos. Het deeg lijkt erg vloeibaar, maar het is best goed handelbaar.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak in ongeveer 30 (voor broodjes) of 60 (grote broden) minuten gaar en goudbruin.
- Laat afkoelen op een rooster.
(Maar niet te veel want warm is het natuurlijk het lekkerst!)1 opmerking: