maandag 30 september 2013

Varkenshaas met champignons en salade


Varkenshaas met champignons en salade
Hoofdgerecht, 4 personen, eigen recept

Ingredienten:
- 300-350 gr zilvervliesrijst
- 2 varkenshaasjes à ca. 300 gr
- 1/2 witte ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt 
- 400 gr champigons, schoongemaakt en in kwarten
- 4 el ketjap asin
- 1 bakje taugé à 250 gr
- 1 zak rucola à 75 gr
- 1 verse ananas
- 1 komkommer
- verse koriander, ca. 10 gr

Bereidingswijze:
- Doe de rijst met water in een pan en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Voor de salade; kook ca. 400 ml water. Doe de taugé in een vergiet en giet het water eroverheen. Snijd de boven en onderkant van de ananas en vervolgens de schil eraf. Snijdt het vruchtvlees langs de kern af en vervolgens in blokjes. Doe de blokjes bij de taugé in het vergiet.
Was de komkommer. Haal de boven- en onderkant eraf en snijd de komkommer in de lengte in drie lange stukken. Snijd hiervan vervolgens plakjes op een hoek van ongeveer 45 graden.
Hak de koriander en doe dit samen met de taugé, ananas, komkommer en rucola in een grote kom. Breng op smaak met wat zout en peper en schep doorelkaar.
- Vouw het dunne gedeelte van de varkenshaasjes om en zet vast met een cocktailprikkertje zodat het stukje vlees overal van ongeveer gelijke dikte is. Verhit wat olie in een koekenpan. Bestrooi de varkenshaasjes met zout en peper en bak ze rondom goudbruin. Zet het vuur wat lager, voeg de ui en knoflook toe. Bak een minuut mee en blus het geheel vervolgens af met de ketjap en een gelijke hoeveelheid water. Laat de varkenshaas onder regelmatig omdraaien nog zo'n 5 minuten garen. Voeg in dien nodig wat extra water toe. Haal uit de pan en leg op een bord/plank om te rusten.
- Voeg de champignons bij de ketjap en ui in de koekenpan. Zet het vuur wat hoger en roerbak enkele minute. Bindt het vocht met wat allesbinder of maizena tot een wat dikkere saus.
- Snijd de varkenshaasjes beide schuin doormidden in twee stukken. Verwijder de cocktailprikkers en leg de stukjes vlees terug in de pan bij de champignons. Schep de saus eroverheen.
- Serveer de rijst met de varkenshaas en champignons en salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten