zaterdag 11 augustus 2012

Appelcitroen-jam


We hadden een weekje vakantie gepland, maar ik had nog citroenen liggen. Ik was bang dat ze uit zouden drogen omdat ze ook al een tijdje daar lagen. Dus vlak voordat we weg gingen heb ik er samen met nog wat oudere appels die we hadden liggen, jam van gemaakt (of compote, hoe je het ook wil noemen).
De smaak is erg fris je proeft de citroen goed. Het is een echt zomerse jam, en lichter dan lemon curd. Prima op toast of geroosterd brood (of misschien ook wel op scones!).


Appelcitroen-jam
Eigen recept, voor ongeveer 2,5 pot

Ingrediƫnten:
- 4 appels (ca. 430 gr)
- 2 el kokosboter
- Rasp van 5 citroenen en 1 limoen
- Sap van 5 citroenen en 1 limoen (ca. 150 ml)
- 75 gr kristalsuiker
- 330 gr geleisuiker halfzoet
- Snufje zout

Bereidingswijze:
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
- Was de citrusvruchten en rasp de schil. Pers de vruchten uit.
- Doe de appelstukjes in een pan en voeg de kokosboter toe. Verwarm het geheel op middelhoog vuur tot de appelstukjes zacht worden.
- Voeg de rasp, uitgeperst sap, kristalsuiker en een snufje zout toe, roer tot het geheel kookt en de suiker is opgelost.
- Voeg de geleisuiker toe en laat opnieuw aan de kook komen tot de suiker is opgelost. Laat 1 minuut doorkoken.
- Doe de jam in gesteriliseerde potten en laat afkoelen (zet de potten na het vullen tenminste 30 minuten ondersteboven neer).

Hou je niet van stukjes? Laat de appels dan wat langer koken (tot moes) of pureer de jam in de blender.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen