zondag 5 augustus 2012

Europese zoetzure zalm

Zalm teriyaki wordt in dit huishouden erg gewaardeerd. Maar nu wilde ik de zalm wel eens op een andere manier op smaak brengen. Met een iets westerser tintje.
Deze zalm-marinade is een beetje Frans geïnspireerd. Meestal wordt 'zoetzuur' met China geassocieerd, maar deze keer dus niet!

Europese zoetzure zalm
Eigen recept, voor 4 personen


Ingrediënten
Voor de marinade:
- sap van 1/2 limoen
- ca. 4 el ketchup
- 1 el rode wijnazijn
- 2 el honing
- 3/4 el (dikke) Ketjap Manis
- 2 el olie
- 1 snufje chilipoeder
- 1 tl milde paprikapoeder
- versgemalen zwarte peper

- 4 zalmmoten
- Zeezout uit de molen
- 1 kg aardappeltjes
- 1 bloemkool
- Nootmuskaat (evt. verse)

Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten voor de marinade  tot een gladde saus. Leg de zalmmoten in een bak en schenk de marinade erover. Laat ongeveer 15-20 minuten staan. In die tijd kan je de aardappels en groente voorbereiden.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de aardappels en snijdt ze in gelijke stukken. Doe in een pan met water. Breng aan de kook en laat in ongeveer 20 minuten zacht en gaar worden.
- Snijd de bloemkool in roosjes en was ze. Doe ze in een pan met water. Kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten beetgaar.
- Bekleed een kleine bakplaat met aluminiumfolie en leg de zalmmoten erop, schenk alle marinade erover. Maal wat zeezout over de vis. Schuif de bakplaat in de oven en bak ca. 12 minuten. Controleer de gaarheid van de zalm. Verhoog de temperatuur naar 200°C en bak nog 5 minuten extra.
- Giet de aardappels en bloemkool af wanneer ze klaar zijn. Strooi (of rasp) wat nootmuskaat over de bloemkool.
- Serveer de zalm met de aardappeltjes en bloemkool. Eventueel met appelmoes.

Na het eten zei mijn vader dat het hem gesmaakt had, maar dat ik één ding was vergeten... Een foto te maken.. ^-^'
Bij deze dus geen foto, maar wel het recept!
Probeer maar uit, de zalm krijgt met deze marinade een heel aantrekkelijke diep bruinrode kleur!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen