donderdag 23 augustus 2012

Volkorenbrood

Als je brood wil bakken met roggemeel, kun je het beste de zuurdesem-methode gebruiken. De zuurgraad van het roggemeel zorgt ervoor dat het deeg met gist niet goed rijst. Wil je wel een gistbrood bakken met roggebloem, vermeng het dan met tarwebloem zodat het meelmengsel max. 50% roggebloem bevat.


Volkorenbrood
Voor één klein brood

Ingrediënten
- 120 gr roggemeel
- 130 gr volkoren meel
- 200 gr tarwebloem
- 1 zakje gist
- 1 tl suiker
- 2 vermalen vit.C-tabletjes
- 1 tl zout
- 1 el olie
- 300 ml lauwwarm water

Bereidingswijze
- Meng de droge ingredienten behalve het zout met de gist.  Voeg de olie en en water toe en kneed met een mixer met deeghaken tot het net samenhangt. Voeg het zout toe en mix tot het goed is verdeeld en je een soepel deeg hebt. Kneed nog ca. 5 minuten met de hand op een met bloem bestoven werkblad.
- Doe de deegbal in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Laat onder een theedoek op een warme plek 45 minuten rijzen.
- Vet een broodvorm in en bestuif met bloem. Sla het deeg in en kiep het op je werkblad. Kneed en rol uit tot een lap. Rold deze op en leg met de naad naar beneden in het bakblik.
Dek af met een ingevet stuk folie (tegen het plakken) en laat onder een theedoek ongeveer 60 minuten rijzen.
- Verwarm ca. 10 minuten voor het einde van de rijstijd de oven voor op 220°C. Zet het bakblik (zonder folie) in de oven, zet de temperatuur op 200°C en bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar.

Lekker met zowel zoet als hartig beleg.

Dit brood  was erg goed gelukt en binnen twee uur tijd was het al 75% op!1 opmerking: