dinsdag 19 juni 2012

Frambozenjam

Wat de titel al zegt dus: frambozenjam.
Deze maakte ik van één doosje diepvries-frambozen, het was precies één pot!
Geleisuiker erbij in de pan, scheutje citroensap, koken, in een pot... et voíla! Confiture de framboise!


Die kleine pitjes zien er zo leuk uit :P

maandag 18 juni 2012

Groene thee-koekjes

Een ander smaak-idee voor koekjes was groene thee. Niet heel revolutionair, maar wel leuk.
Veel gebruikte thee in groene thee-gebak of -koek, is matcha-thee. Dit is poederthee die heel makkelijk oplost. Maar omdat wij deze Japanse thee niet in huis hadden, heb ik de grovere groene theeblaadjes gebruikt. Om te zorgen dat ze niet taai waren om op te eten, heb ik ze eerst geweekt in kokend water.


 Het resultaat was best leuk om te zien. En ook lekker! Alleen de groene thee-smaak had wel iets meer naar voren kunnen komen vind ik. Maar hij was wel subtiel aanwezig, dus minder grote fans van groene thee zullen deze koekjes ook wel waarderen denk ik.
Heerlijk in combinatie met een kopje (groene) thee natuurlijk!


Wortelkoekjes

Omdat mijn zus vanwege allergie geen koekjes in de winkel koopt, bak ik ze wel eens voor haar ^-^. Ik had haar gevraagd om eventuele wensen of ideëen als ze ergens zin in heeft, aan mij door te geven. En dat had ze gedaan!
Ze had op een verjaardag bij iemand wortelcake geproefd. En ze vroeg zich af of dat ook in koekjesvorm kon. Ik had die cake zelf natuurlijk niet geproefd, maar ik weet dat wortelcakes en worteltaarten bestaan. Je kan deze groente prima combineren met zoet of hartig, waar je voorkeur naar uitgaat. Op koninginnedag had ik ook een zoet oranje brood gemaakt met wortel erin.


Toevallig had ik nog een wortel liggen, dus die kon ik prima hiervoor gebruiken.
De eerste bakplaat had ik 'naturel' gemaakt. Het was ook een beetje uitproberen, ik wilde ook niet dat de koekjes te droog zouden worden. Maar het ging goed. De uitgestoken koekjes op de tweede bakplaat bestrooide ik met kaneelsuiker. Beide smaakten prima! De naturelkoekjes kunnen ook goed ge-'sandwiched' worden met roomkaas ertussen ;).

dinsdag 12 juni 2012

Aardbei-rol

Van het maken van de citroencrème had ik nog eiwitten over. Ik wist niet zo goed wat ik daar mee zou gaan doen. Tot ik een recept van een cake-roll tegenkwam op internet. Zoiets wilde ik wel daarvan maken!
Echt licht, luchtig en zomers. De citroencrème kon ik daar ook mooi bij gebruiken, want toen mama hem geproefd had, zat ze al weg te dromen bij de gedachte aan die crème tussen twee taartlagen met vers fruit en slagroom.

Dus ik bedacht deze aardbei-rol!


Hij ging op een klein stukje na, meteen op!

Ik maakte een cakelaag met de eiwitten, die ik na het bakken oprolde en zo af liet koelen. Daarna rolde ik hem weer uit en bestreek de binnenkant met citroencrème, wat klodders aardbeienjam en echte (diepvries) aardbeien in plakjes. Vervolgens geklopte slagroom eroverheen en oprollen maar! Natuurlijk had ik heb veel te vol gedaan ^^', en ik drukte wat van de vulling er per ongeluk weer uit... Maar dat schepte ik door de overige slagroom, waardoor deze een prima aanvulling werd bij het serveren; slagroom met aardbeien en een vleugje citroen!

donderdag 7 juni 2012

Wortelcourgette-brood

Courgette-brood ben ik wel eens tegengekomen op internet. Worteltaart of -cake ook wel eens, en brood met wortel heb ik zelf al eens gemaakt met koninginnedag. Maar een combinatie nog niet. Bij deze dan.

Ik was bang dat het brood niet goed zou rijzen vanwege de groenten in het deeg, maar hij rees goed en het brood was zacht en luchtig vanbinnen!
Je proeft de wortel en courgette niet echt in het brood, maar het ziet er wel leuk uit met de groene en oranje spikkeltjes in het brood. Dit was een geslaagd experiment :).


dinsdag 5 juni 2012

Citroencrème

Is het citroenjam? Citroen-curd? Ik noem het maar citroen-crème. Omdat het dezelfde 'structuur' heeft als de crème-honing!

Hij is niet te zuur of bitter en niet te zoet. Maar de smaak van de citroenen komt heel goed naar voren. Het is echt een supercombinatie met aardbeien!
Maar het smaakt volgens mij ook lekker als vulling tussen een taart.



zaterdag 2 juni 2012

Witlof two ways

Hmm, niet echt een originele titel, maar ik sta open voor betere suggesties!
Laat ik eerst maar vertellen wat ik heb gemaakt... Of beter; eerst laten zien;


Het is bijna een taart :P. Credits voor de opmaak van het bord en de foto gaan naar deze keer mijn zus!
Het is een mixje van linzen, aardappel, sperzieboontjes, witlof, tomatenblokjes en zilveruitjes. Een eenvoudige witlofsalade met appel, en 'grootmoeders gehaktbal' met jus.
Ik had echt heel makkelijk gekookt, een stapel blikjes uit de kelder gevist...
Ik geef het recept wel, dat is makkelijker. Hopelijk klopt het ongeveer wat ik opschrijf ;)

Witlof two ways
Eigen recept, voor 5 personen

Ingrediënten
- Ongeveer 800 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 5 struikjes witlof, gewassen
- 2 tenen knoflook , fijngehakt
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 pot zilveruitjes (zoetzuur)
- 1 pakje tomatenblokjes
- 2 blikjes linzen
- 1 groot blik sperziebonen
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl karwijzaad
- 1 el citroensap
- 1 groene appel (Granny Smith)
- 2 el yoghonaise
- 1 tl fijne mosterd
- zout, peper
- 1 tl bieslook
- 80 gr boter
- 5 gehaktballen (kant-en-klaar)

Bereidingswijze
- Verhit wat boter/olie in een ruime (kook)pan. Fruit hierin de gehakte knoflook. Keer het potje zilveruitjes om boven een vergiet en laat even uitlekken, voeg dan bij de knoflook. Roerbak ongeveer 2 minuten, voeg de suiker toe en laat op een laag vuur caramelliseren.
- Doe de blokjes aardappel in een pan, vul met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook en laat ongeveer in 10 minuten zacht koken.
- Verhit in een ander pannetje ongeveer 20 gram van de boter. Voeg de gehaktballen toe als de boter een beetje bruin wordt. Zet het vuur wat lager en bak de ballen aan alle kanten bruin, tussendoor wel even draaien.
- Snijd de struikjes witlof in de lengte in vieren, verwijder de bittere kern en snijd klein. Doe twee gesneden struikjes in een aparte bak of schaal, doe het citroensap erover en zet even opzij. Voeg de andere gesneden struikjes bij de zilveruitjes in de pan. Zet het vuur iets hoger.
- Voeg de kerrie, karwij en wat peper en zout bij de witlof en uitjes in de pan en roer om.
- Laat de linzen uitlekken voeg ze bij de witlof in de pan. Laat ook de sperziebonen uitlekken en voeg deze toe. Doe als laatste de tomatenblokjes erbij. Schep om en laat aan de kook komen.
- Giet de aardappelblokjes af en voeg ze bij de witlof en linzen in de pan. Schep om. Laat het geheel even pruttelen terwijl je de rest van het gerecht afmaakt. Roer af en toe om.
- Doe de rest van de boter bij de gehaktballen in de pan. Laat smelten en bruin worden. Voeg daarna een scheutje water toe zodat je een mooie jus krijgt.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes, doe bij de witlof met citroensap in de schaal. Roer in een klein kommetje de yoghonaise met de mosterd en peper, zout en bieslook tot een egale massa en voeg deze bij de witlof en appel. Schep door elkaar zodat alles goed gemengd is.

Eet smakelijk!