zaterdag 2 juni 2012

Witlof two ways

Hmm, niet echt een originele titel, maar ik sta open voor betere suggesties!
Laat ik eerst maar vertellen wat ik heb gemaakt... Of beter; eerst laten zien;


Het is bijna een taart :P. Credits voor de opmaak van het bord en de foto gaan naar deze keer mijn zus!
Het is een mixje van linzen, aardappel, sperzieboontjes, witlof, tomatenblokjes en zilveruitjes. Een eenvoudige witlofsalade met appel, en 'grootmoeders gehaktbal' met jus.
Ik had echt heel makkelijk gekookt, een stapel blikjes uit de kelder gevist...
Ik geef het recept wel, dat is makkelijker. Hopelijk klopt het ongeveer wat ik opschrijf ;)

Witlof two ways
Eigen recept, voor 5 personen

Ingrediënten
- Ongeveer 800 gr aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 5 struikjes witlof, gewassen
- 2 tenen knoflook , fijngehakt
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 pot zilveruitjes (zoetzuur)
- 1 pakje tomatenblokjes
- 2 blikjes linzen
- 1 groot blik sperziebonen
- 2 tl kerriepoeder
- 2 tl karwijzaad
- 1 el citroensap
- 1 groene appel (Granny Smith)
- 2 el yoghonaise
- 1 tl fijne mosterd
- zout, peper
- 1 tl bieslook
- 80 gr boter
- 5 gehaktballen (kant-en-klaar)

Bereidingswijze
- Verhit wat boter/olie in een ruime (kook)pan. Fruit hierin de gehakte knoflook. Keer het potje zilveruitjes om boven een vergiet en laat even uitlekken, voeg dan bij de knoflook. Roerbak ongeveer 2 minuten, voeg de suiker toe en laat op een laag vuur caramelliseren.
- Doe de blokjes aardappel in een pan, vul met water tot ze net onder staan. Breng aan de kook en laat ongeveer in 10 minuten zacht koken.
- Verhit in een ander pannetje ongeveer 20 gram van de boter. Voeg de gehaktballen toe als de boter een beetje bruin wordt. Zet het vuur wat lager en bak de ballen aan alle kanten bruin, tussendoor wel even draaien.
- Snijd de struikjes witlof in de lengte in vieren, verwijder de bittere kern en snijd klein. Doe twee gesneden struikjes in een aparte bak of schaal, doe het citroensap erover en zet even opzij. Voeg de andere gesneden struikjes bij de zilveruitjes in de pan. Zet het vuur iets hoger.
- Voeg de kerrie, karwij en wat peper en zout bij de witlof en uitjes in de pan en roer om.
- Laat de linzen uitlekken voeg ze bij de witlof in de pan. Laat ook de sperziebonen uitlekken en voeg deze toe. Doe als laatste de tomatenblokjes erbij. Schep om en laat aan de kook komen.
- Giet de aardappelblokjes af en voeg ze bij de witlof en linzen in de pan. Schep om. Laat het geheel even pruttelen terwijl je de rest van het gerecht afmaakt. Roer af en toe om.
- Doe de rest van de boter bij de gehaktballen in de pan. Laat smelten en bruin worden. Voeg daarna een scheutje water toe zodat je een mooie jus krijgt.
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes, doe bij de witlof met citroensap in de schaal. Roer in een klein kommetje de yoghonaise met de mosterd en peper, zout en bieslook tot een egale massa en voeg deze bij de witlof en appel. Schep door elkaar zodat alles goed gemengd is.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten