vrijdag 25 mei 2012

Bonensalade en gestoomde visrolletjes

Mijn zusje kreeg 's ochtends een wild idee dat ze wel graag tapas wilde eten 's avonds. Dus het boodschappenlijstje werd flink aangevuld met ingrediënten voor allerhande hapjes.
De tafel stond 's avonds ook best vol!
Dingen die op tafel kwamen (zowel zelfgemaakt als dingen uit de winkel): Stokbroodjes, crackertjes, witte bonensalade, olijven, feta, blokjes Goudse kaas, Chorizo-plakjes, prikkertjes met gehaktballetjes en een ananasstukje, kastanjechampignons omwikkelt met ontbijtspek en rozemarijn en gebakken, in ketjap-gemarineerde champignonnetjes omwikkeld met Limburgse ham, visrolletjes met kruiden. Mini-pasteibakjes met eiersalade, vleessalade, peppadew (gevuld en ongevuld), bleekselderij met kruidenroomkaas, kruidenboter, komkommer, kerstomaatjes, worteltjes, augurkjes, mini-salamiworstjes, kerrie-, tuinkruiden- en zongedroogde tomaten-dipsaus... Misschien ben ik nog iets vergeten per ongeluk, maar dit zal het wel zo ongeveer zijn geweest...

Twee dingen wil ik er uit lichten; de salade en de visrolletjes.

De bonensalade had ik gemaakt met witte bonen.
Maar reuzenbonen (die zijn ook wit), zijn ook lekker denk ik! Het recept:

Witte bonensalade

Ingrediënten
- 1 groot blik witte bonen (of reuzenbonen)
- 1 rode paprika
- 1 sinaasappel
- verse tuinkruiden: ongeveer: 3 takjes peterselie, 1 takje munttijm, 1 takje citroenmelisse,1 takje oregano, 3 stukjes bieslook. (Samen echt een klein bosje in je hand)

Bereidingswijze
- Laat de bonen uitlekken en spoel ze af met water, tot het niet meer schuimt.
- Was de paprika, snijd deze in blokjes en doe samen met de bonen in een schaal.
- Rasp de schil van de sinaasappel boven de schaal. Schil vervolgens de sinaasappel dik en snijd in stukjes. Voeg deze ook toe aan de salade.
- Was de kruiden zodat er geen zand meer aan zit en hak ze grof. Voeg toe aan de salade.
- Breng op smaak met zout/peper.

En de visrolletjes.
Gestoomde visrolletjes
(voor ca. 12-16 rolletjes)

Ingredienten
- 1 bak koelverse pangasiusfilets graatvrij (ca. 300 gr, 2 visfilets)
- 1 bosje verse tuinkruiden: peterselie en dille
- Zout, zwarte peper (molen)
- rasp van1 citroen

Bereidingswijze
- Was de kruiden zodat er geen zand meer aan zit en hak ze grof.
- Leg de visfilets op je werkplank, halveer ze in de lengte met een scherp mes. Bestrooi ze met zout en peper. Verdeel de gehakte kruiden over de filets. Zorg voor een dikke laag en dat het hele oppervlak bedekt is.
- Boen de citroen schoon en rasp de schil. Verdeel de rasp over de laag kruiden.
- Snijd de visfilets in stukjes die je kan oprollen (of vouwen als ze erg dik zijn), ca. 5x3 cm. Rol de stukjes op en zet vast met een saté-prikketje.
- Zet een pan met water op het vuur en een stoommandje (of vergiet) erbovenop. Zet de visrolletjes erin, breng het water aan de kook en stoom de vis in ca. 12-15 minuten gaar tot het vlees wit en ondoorzichtig is geworden.
Besprenkel de rolletjes desgewenst daarna nog met wat (kruidige) olijfolie.

Beide recepten zijn heel makkelijk, snel klaar, bomvol met smaak door de verse kruiden (uit eigen tuin!), en ook nog eens supergezond!
Helaas geen foto's... Maar dat is geen reden om het niet te maken :P.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen